Vězeňské čajové cukroví

Použité suroviny:

12 lžic sušených višní,
6 lžic višňového džemu,
1 lžíce cukru,
několik kapek mandlového extraktu,
Těsto:
140 g polohrubé mouky,
8 lžic kukuřičné krupice,
1 lžička kypřícího prášku,
špetka soli,
120 g másla pokojové teploty,
200 g mletého cukru,
1 velké vejce,
1 lžička vanilkového extraktu, nebo půlku vanilkového cukru,

Jak recept připravit:

Nejdříve připravit náplň:
V sekacím robotě s noži usekat višně s cukrem na hrubé pyré, to přendat do kastrolku a na středním ohni
nechat přijít k varu. Sem tam zamíchat. Odstavit, přidat mandlový extrakt a nechat vychladnout.
Připravit těsto:
Na pečící papír prosít mouku, kukuřičnou krupici, kypřící prášek, sůl a dát stranou.
Dohromady do lehka našlehat máslo s cukrem, přidat vejce, vanilku a dobře promíchat. Pomalu přidat mouku
a vpracovat ji dovnitř.
Těsto vyklopit na pracovní desku a rozdělit ho na čtvrtiny. Začít jednou čtvrtinou, položit těsto mezi
pečící papír a rozválet jej na 9×22 cm obdélník asi 6 – 7 mm tlustý. Položit na plech a stejně pokračovat se
zbytkem těsta. Nechat zamrazit na dobu 30 minut.
Cukroví:
Vyjmout těsto z mrazáku, odloupnout vrchní papír a potřít jeden obdélník třetinou nádivky. Tak pokračovat
a nakonec nechat poslední obdélník nepotřený. Dlouhým nožem odříznout okraje tak, aby vznikla cihla velikosti
asi 8 cm X 21 cm. Zabalit ji do microtenového filmu a vložit ji na 1 hodinu do mrazáku.
Předehřát troubu na 180°C.
Plechy vyložit silikonovou podložkou (jako je silpat). Těstovou cihlu nakrájet na 6 – 7 mm plátky a ty
poskládat s rozestupem 3 cm řeznou plochou na plechy.
Péct tak 12 – 15 minut, nebo až jsou sušenky na okrajích jemně nazlátlé. Přemístit je na mřížku a nechat
zchladnout. Uschovat je ve vzduchotěsné krabici (plechové) po dobu jednoho měsíce.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus