Mušličky plněné džemem
Potřebujeme:
250g tuku na pečení
370g hladké mouky
100g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku
Citronová kůra
Džem rybízový, jahodový, malinový, višňový (Schwartau)
Formičky ve tvaru mušličky nebo košíčku
Krém:
200 g másla
120 g moučkového cukru
2 žloutky
(1 lžíce kakaa - do kakaového krému)
Postup:
Změklé máslo (tuk) utřeme s práškovým cukrem.
Na desku si dáme mouku s pudinkem, uděláme důlek a do ní přidáme máslovou směs. Nakrájíme citronovou kůru a zpracujeme do těsta.
Těsto necháme přes noc odležet.
Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme těstem, vytvarujeme prsty (aby formička nebyla plná cesta). Pečeme, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
Vyklepeme košíčky (mušličky) z formiček a spojujeme k sobě 2 pomocí džemu.
- Tip 1: Mušličky (košíčky) můžete obalit ještě v kokosu.
- Tip 2: Aby se vánoční pečivo dostalo dobře z formiček, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Pak vyklepejte pečivo (s utěrkou na formičky).
- Tip 3: Kdo má raději jemnější vánoční pečivo, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidá i trochu krému - kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem) nebo vanilkového.
Postup při přípravě krému:
Utřeme žloutky s cukrem, dáme do vodní lázně, ale nevaříme!! Směs necháme vychladnout. Utřeme máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmícháme žloutkovou směs