Domácí turecký med
Turecký med v jeho klasické podobě si můžeme udělat i doma jako jednu z vánočních nepečených cukorviniek. Není to až tak složité. Může si troufám i člověk, který se při vaření v kuchyni často nevyskytuje. Asi 100 g medu necháme ohřát ale jen na mírném ohni, nesmí však vřít. Tři vaječné bílky vyšleháme ve vodní lázni i s krystalovým cukrem (asi 180 g) a když zhoustnou na sladký sníh, začneme pomalu za neustálého míchání přilévat med. Nakonec přisypeme i sekané ořechy (přibližně 120 g), mohou být vlašské, lískové i pistáciové. Směs necháme trochu vychladnout, přičemž ji občas promícháme. Když je turecký med teplý, a už trochu pevnější, natřeme vrstvu na velkou dortovou oplatku a druhou ji zakryjeme. Zatížíme deskou na krájení a necháme postát do rána. Druhý den turecký med v oplatce pokrájíme na menší proužky nebo čtverce, jejichž část můžeme namočit do roztavené čokolády.
Pokud si chceme vychutnat klasický turecký med, napůl ztuhlou směs zabalíme do voskového nebo do papíru na pečení, necháme ji ztuhnout a pak ji velkým nožem nebo sekáčkem můžeme porcovat. V jiných recepturách jsou uváděny i jiné poměry gramáže ingrediencí.
Například 4 bílky, 370 g cukru a 250 g medu nebo 240 g cukru a 135 g medu na stejný počet bílků. Důležitá je však posloupnost a trpělivost při přípravě. Turecký med se totiž pořádně lepí, proto bychom ho měli připravovat ještě před vánočním úklidem kuchyně.