Příprava vánočního pečiva je v mnoha domácnostech přímo rituálem a souvisí i s výrobou osvědčených druhů dezertních pamlsků, ať už jsou to vanilkové rohlíčky, ořechové tyčinky nebo linecké sušenky. Křehké je nejčastějším druhem těsta, ze kterého se pečou vánoční zásoby trvanlivých sladkostí. Určitě padne dobře pár užitečných rad, které jejich přípravu i skladování usnadní.
Základem je dostatek tuku a hladká mouka, která drží směs ingrediencí lépe pohromadě jako polohrubá.
Těsto s větším množstvím tuku bude měkčí, pokud poloviční dávku mouky nastavíme škrobem.
Do křehkého těsta pro zlepšení chuti můžeme přidávat mleté ořechy a mandle, kokosovou moučku, vanilkový cukr, kakao, strouhanou čokoládu, šťávu i nastrouhanou kůru z citronu, rum, černou kávu, nebo koření jako anýz, fenykl, zázvor a mletá skořici, ale s tou opatrně, protože je silně aromatická.
Při vytváření symbolických tvarů používáme formičky na vtlačování kousků těsta, vykrajovací formičky a speciální rádylka. No pomoci v nouzi si můžeme i okrajem různě velkých sklenic ve tvaru kruhu nebo čtverce.
Upečené kousky necháme vychladnout na mřížce, až potom je ukládáme do krabice nebo jejich ozdob a slepujeme.
Linecké pečivo spojujeme džemem nebo různými nádivkami. Základ tvoří máslový krém se žloutkem a cukrem, do kterého můžeme přimíchat nastrouhanou hořkou čokoládu, strouhaný kokos, mleté ořechy i mandle, lžíci vychladlého kávy, 2 lžíce vaječného koňaku nebo rumu, případně pár kapek potravinářské esence podle vlastního výběru. Chuť sušenek pozmění i čokoládová, kokosová či Punčová poleva. A různými kombinacemi tak získáme z jednoho druhu těsta více druhů pečiva různé chuti.
Aromatické druhy vánočních sušenek bychom měli upéct aspoň týden před konzumací, protože koření potřebují své aroma postupně rozvinout. Zásadně je uskladňujeme samostatně, protože vůně by se smíchávali.
Máslové pečivo třeba sníst do 4 týdnů, pak se jeho chuť začne zhoršovat.
Perníky budou déle měkké, když do uzavíratelné, například plechové nádoby vložíme i pár slupek z pomeranče nebo z mandarinky.
K ostatním druhům vánočního pečiva přidáme kousek jablka, které zajistí správnou vlhkost a tak pracně připravené dobroty nevyschnou.