Zapečené brambory s houbami

 

Budeme potřebovat:

máslo
sušené houby
sterilizované nebo čerstvé houby
sýr Niva (v originální verzi Gorgonzola)
smetanu
brambory
sůl a pepř

Postup:

Sušené houby namočíme ve vodě a necháme tak půl hodinu postát dokud nezměknou. Nivu si pokrájíme na co nejdrobnější kousky a rozmícháme se smetanou. Na pánvičce rozehřejeme celé máslo a přidáme namočené i čerstvé houby. Důkladně promícháme a smažíme 20 minut, respektive dokud houby nejsou měkké a dokud se všechna tekutina neodpaří. Okořeníme pepřem a důkladně posolíme. Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací misky vložíme první vrstvu brambor. Rovnoměrně nimi pokryjeme dno zapékací misky. Následuje vrstva hub. Těmito pokryjeme první vrstvu brambor. Vrchní vrstvou bude opět vrstva brambor. Všechno to zalijeme smetanou se sýrem. Osvědčilo se mi směs smetany a sýru před zalitím brambor důkladně prohřát až se většina sýra roztaje. Takto je sýr sjednocený rozmístěný. Dáme zapéct na přibližně 30 minut do trouby na 200 stupních. Doba zapékání závisí na tloušťce jednotlivých vrstev a teploty v troubě, takže zapékáme až je povrch pěkně zlatavý. Podáváme teplé, můžeme dozdobit lístky bazalky. Dobrou chuť.