Nákyp bramborový se slaninou

Použité suroviny:

200 g slaniny
600 g brambor
6 velkých cibulí
dle chuti: sůl a mletý pepř
dle potřeby: rostlinný olej
100 g mouky
1/4 litru hovězího vývaru
1/4 litru mléka
100 g sýra goudy
1 svazek petrželky

Jak recept připravit:

Omyjeme brambory a dáme je vařit. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na suché pánvi. Oloupeme
cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Potom vyjmeme slaninu, dáme stranou a ve stejném tuku usmažíme
cibuli. Na omáčku si nejdříve přichystáme strouhaný sýr. V nižší nádobě zahřejeme tuk a na něm opražíme
mouku. Za stálého míchání přilijeme do vzniklé jíšky vývar a mléko. Nakonec v omáčce hladce rozpustíme
připravený sýr. Podle chuti osolíme a opepříme. Opereme a osušíme pažitku a nasekáme. Jednu polévkovou lžíci
dáme stranou na zdobení, zbytek zamícháme do omáčky. Slijeme brambory, opláchneme je studenou vodou, oloupeme
a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Vymastíme nákypovou formu a vrstvíme do střídavě brambory, slaninu a
cibuli. Každou vrstvu poléváme omáčkou. Nákyp zapékáme přibližně 35 minut.