Makové bramborové placky s povidlami
Použité suroviny:
1 kg ve slupce uvařených prochladlých brambor
3-4 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky soli
dle potřeby: tuk na pánev
1 malá sklenice švestkových povidel
3 lžíce máku
2 lžíce moučkového cukru
Jak recept připravit:
Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je na vál, přidáme mouku
prosátou se solí a vypracujeme vláčné těsto.
Aby bylo možné vyválet tenké placky, přidáme podle potřeby mouku. Těsto nesmí dlouho stát, aby nezřídlo.
Proto z něj ihned vykrajujeme placky o průměru asi 20 cm a síle 2,5 m, které opékáme rovnoměrně po obou
stranách dozlatova. Nejlépe se pečou na suchém rozpáleném plátu plotny nebo na pánvi tence potřené tukem.
Hotové placky ihned potřeme povidly, posypeme umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, svineme do
ruličky a na povrchu ještě ozdobíme povidly.
Podáváme s bílou kávou nebo mlékem. Placky v této úpravě použijeme buď jako teplý moučník, nebo
samostatnou večeři.
Bez povidel a máku jsou originální přílohou například k pečenému masu.