Brambory opečené s rajčaty
Použité suroviny:
6 brambory | 6 rajčata | 2 cibule | podle chuti česnek | podle chuti bazalka, sůl | podle potřeby olej
Jak recept připravit:
Brambory důkladně omyjeme (kartáčem) a nakrájíme na plátky. Ty klademe jeden vedle druhého na rozpálený
olej (ne všechny, jen co se vejde). Posolíme a smažíme. Když jsou z jedné strany hotové, otočíme a přidáme na
kolečka nakrájenou cibuli (pár koleček) a po chvíli rajčata, pokrájená na kolečka (ne všechna, jen přiměřený
díl k bramborům). Posypeme solí a bazalkou (případně dalším kořením). Když se cibulka trochu osmaží, přidáme
na plátky nakrájený česnek. Všechno ještě chvíli smažíme.
Když je jedna pánev hotová, uděláme stejným způsobem další část brambor.
TIP1: Vše se dá dělat v troubě, olejem se jen zakápne. Trvá to však podstatně déle. Nezapomenout přidat
cibuli a česnek až ke konci, aby nezhořkly.
TIP2: Medová varianta: rajčata pokrájíme na kolečka, dáme do misky, přidáme osminky jablíčka, posolíme,
přidáme trošku skořice, pálivé papriky, drcený česnek, bazalku a lžíci medu. Zakápneme olejem a necháme
marinovat. Pak směs přidáme ke konci smažení či pečení a ještě s ní dosmažíme. Hodí se to výborně jako
příloha k pečenému hovězímu.