Bramborové speciality

Gratinované brambory
Potřebujete
: 700 g brambor (nejlépe nových), 300 g mrkve (sladká karotka), sůl, mletý pepř Zálivka: 200 ml sladké smetany, 250 ml mléka, 100 g Gouda, ½ svazku čerstvé bazalky, 1 PL másla

Postup:
1, Brambory i mrkev oškrabete, umyjete a nakrájejte na tenká kolečka. V misce spolu osolíte a okořeníte.
2, Pečicí troubu si rozehřejte na 180 ° C (horkovzdušnou na 160 ° C).
3, Ve vyšší nádobě si smícháte sladkou smetanu, mléko, sůl, pepř a nastrouhaný sýr.
4, Více než polovinu bazalky si nasekáte na nadrobno a vmícháte do připravené zálivky
5, Kouskem másla vymažete nádobu na gratinování, naskládáte střídavě mrkev a brambory, a zalijete zálivkou.
6, Nakonec na povrch naskládáte zbytek másla a zapékáme asi 45 minut.
Podáváte spolu s posypanou čerstvou bazalkou a zeleninovým salátem.

Bramborový koláč
Potřebujete:
1 sáček bramborového pyré, 250 ml mléka, 1 svazek posekaného petržele, 150 g mouky, 1 kostku droždí, ½ lžičky cukru, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 ks červené masité papriky, 4 ks jarní cibulky nebo šalotky , 250 ml zakysané smetany, mletou červenou papriku a 150 g schwarzwaldskej šunky

Postup:
1, Kapsa s bramborovým pyré smícháte s teplým mlékem a necháte pak vychladit.
2, Mezitím si nasekáte petrželku, připravíte si kvásek (do 100 ml vlažného mléka nadrobíte kvasnice, přidáte cukr a mouku, vše přikryjete a necháte kvasit).
3 , Potom vypracujete těsto spolu s kváskem a řádně promícháte se solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Ještě necháte působit 20 minut.
4, Pečicí troubu si vyhřejete na 180 ° C (horkovzdušnou na 160 ° C), vymažeme si kulatou formu na pečení (26 cm).
5, Kynuté těsto vlejete do připravené formy, zeleninu smícháte s kyselou smetanou , přidáte sůl, mletý pepř.
6, Připravenou nádivku vlejete na těsto ve formě, poklademe šunku, posypete mletou červenou paprikou a zapékáme asi 30 minut.

Bramborové hranoly

Potřebujete: 1,2 kg velkých brambor na pečení, 6 PL oleje, 2 lžičky majoránky, 2 PL nasekané petrželky, sůl a mletý pepř

Pomazánka: ½ salátové okurky, 1 svazek ředkviček, 400 g tvarohu, 200 g zakysané smetany, 2 lžíce pažitky, šťávu z jednoho citrónu, sůl a pepř

Postup:
1, Pečicí troubu si rozehřejete na 200 ° C (horkovzdušnou na 180 ° C). Brambory oškrabeme, umyjete a nakrájíte po délce na stejné hranoly silné asi 2 cm. V oleji si smícháte majoránku, sůl, mletý pepř a zamícháte do brambor.
2, Takto připravené brambory vložíte na plech a pečete 40 minut, přičemž je jednou promícháte, aby byly rovnoměrně opečené.
3, salátovou okurka oloupete, ředkvičky umyjete a nakrájíte na malé kostky.
4, Tvaroh, smetanu, posekáme pažitku, citronovou šťávou, sůl a pepř smícháte a necháte asi 20 minut odstát v lednici.
5, Nakonec posekáme petrželku, kterou posypte upečené brambory.
Bramborové hranoly podáváte na talíři spolu s pomazánkou.