Bramborové placáky

Použité suroviny:

1 kg brambor | polohrubá mouka | 2 ks vejce | 2 větší špetky soli | sádlo na potření | švestková povidla
| 1 dcl rum | strouhaný mák | moučkový cukr

Jak recept připravit:

Jako první uvařené a oloupané brambory nastrouháme a přidáme d vejce, 2 větší špetky soli a dle potřeby
mouku. (Aby mělo těsto podobnou konzistenci jako na bramborové knedlíky a nelepilo se).
Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půly vytvoříme šišku - tu rozřežeme na kolečka silná tak,
jak si přejeme mít velkou placku. Každé kolečko zvlášť vyválíme do tenoučka a dáme za sucha!!! = bez olej,
péct - na plotýnký, plát na pizzu neabo postačí i pánev (nejlépe litinová). Hotové placky ihned potíráme
rozpuštěným sádlem a vrstvíme na sebe.
Náplň:
Do švestkových povidel vmícháme 1 dcl rumu a potíráme jimy hotové placky. Na povidla nasypeme vrstvu
rozemletého máku smíchaného s moučkovým cukrem. Placku zavineme (jako palačinku) a podáváme.