Bezlepkové rohlíky
Potřebujeme:
400g bezl.mouky
300 dl vlažné vody
20 g droždí (čerstvé) nebo 3 lžičky instantního droždí
1 lžička krystalového cukru
1 lžička soli
1 lžička citronové šťávy
5 PL oleje
Jak na to:
Nejprve si připravte kvásek z trochy teplé vody, cukru a droždí. Potom do zbývající vody přidejte sůl, ocet, olej a zbytek cukru. Do nádoby s moukou nejprve přilijte kvásek a pak vodu s přísadami. Ručně míchat, dokud dostanete hladké (ale husté) těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Necháme 4 min. odležet.
Na pomoučeném vále rozdělte nožem těsto na 10 dílů. Z každého vytvarujte rohlík (mokrýma rukama to jde snadněji), který položíme na plech, polstrovaný papírem na pečení. V teplém prostředí je nechte vykynout asi 15-20 min. Během kynutí je minimálně 3 krát potřete vlažnou vodou. Těsně před pečením je můžete potřít i rozšlehaným vajíčkem a posypat strouhaným sýrem (sezam). Pečte jejich 15-20 min. v předehřáté troubě při 200-220 ° C.