Musaka

Musaka

Potřebujeme:

mleté maso, brambory, lilek, cibuli, česnek, bazalku, oregano, sůl, pepř
Besame: máslo, mouku, mléko nebo smetanu, strouhaný sýr
Jak na to:

Lilek nakrájíme na kolečka a na troše oleje opražíme z obou stran a odložíme. Maso orestujeme na cibulce, osolíme, okořeníme, přidáme oregano, případně jiné koření podle vlastní chuti. Mezitím si nakrájíme brambory na plátky (jako lilek) a buď jejich krátce osmažíme, nebo klasicky uvaříme v osolené vodě.
Uvaříme klasický Besamel: rozpustíme máslo, přidáme mouku, opražíme a zalijeme mlékem. Ochutíme solí, pepřem a bazalkou, příp. muškátovým oříškem.
A začínáme vrstvit: pekáč trošku vymastíme, pokud je kvalitní, ani netřeba mastit, protože v mase i lilku je oleje dost. Na spodek dáme lilek, pak brambory, maso, znovu brambory a celé přikryjeme lilkem. Vrch polijeme bešamelem. Dáme zapéct, chvíli před dopečením nastrouháme sýr a dopečeme.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus