Šťavnatá šunka v zelenině

Potřebujeme:

1 - 1, 5 kg uzeného masa (kýta, kotlety nebo plecko), 1 kostku bujónu, 2-3 mrkve, 2 petržel, kousek celeru a kedlubny, 100 g mraženého hrášku, sůl, černé mleté koření, špetka kmínu, 2 PL oleje

Jak na to:

Uzené maso ponořte na 30 - 60 minut do teplé vody, pak jej vytáhněte a osušte. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na malé kostky nebo hranolky, opražte na oleji a zalijte vodou. Poté přidejte  kostku bujónu, kmín a když začne voda vřít, vložte do ní umýté uzené maso. Vody by mělo být tolik, aby bylo maso zcela zalité. Maso vařte na mírném ohni pod pokličkou jako polévku, ne však příliš dlouho, aby se maso nerozpadalo. Hrášek přidejte až na konci vaření. Uvařenou šťavnatou šunku hned zabalte do fólie. Můžete ji podávat za tepla i za studena.

Teplou ji podávejte se zelím, křenovou-sýrovou omáčkou nebo k čočce.
Studenou krájejte na tenké plátky jako základ obložených mís.
Vývar se zeleninou podle potřeby dochuťte a podávejte s nudlemi nebo s jinými polévkovými těstovinami. Na talíři posypte najemno nakrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus