Domácí vařená šunka
Domácí vařená šunka
Potřebujeme:
1, 5 kg vepřového plece, 25 g rychlosoli, ¼ l vody, 5 zrnek celého pepře, sáček na tlačenku nebo užší mikrotenové sáčeky
Jak na to:
Omyté maso pokrájajte na menší kousky, vložte do větší nádoby, posypte rychlosolí a polejte vodou. Všechno dokonale promíchat (nejlépe rukou) a na 2 hod.. Dejte do ledničky.
Potom směs znova dobře promíchejtea natlačte do kapsy tak, aby mezi kousky masa nezůstal vzduch. Kapsu z obou stran uvažte pevnou nití, vložte do hrnce s vodou a vařte mírným varem asi 3 hod..
Sáček s uvařenou šunkou, dejte do mělké nádoby a nechte vychladnout. Potom obal odstraňte a šunku posypte potlučeným pepřem. Podávejte s vařenýmy vajíčky, případně se zeleninou.