Rukola zdroj vitamínu C

Rukola je pikantní salátová zelenina, která se ve středomořských zemích přidává hlavně do studených salátů, ale své uplatnění najde i v teplé kuchyni.

Rukola pochází z Evropy a západní Asie, má charakteristickou pálivou chuť a roste v růžici vykrajování listů. Podle ostrosti a množství vykrojení se rozlišuje až 27 druhů této salátové rostlinky. Rukola obsahuje velké množství C vitaminu, pročišťuje a podporuje chuť k jídlu. Rukolu si nejednou zaměňujeme s rokety konopí , ale ta se na první pohled odlišuje. Jednotlivé mladé lístky nejsou tak vykrojené, podobají se mladé ředkvi, chutná ve smíšených salátech a vhodná je i při přípravě smetanových omáček. Tento druh salátové zeleniny si můžete vypěstovat v truhlících na okně. Rukola je vhodná na kombinací s rajčaty, sýry ale i sladkým ovocem. K tomu si můžete připravit různé dresinky.

Nektarinkovo ​​- rukolový salát (pro 4 osoby)

POTŘEBA: 4 nektarinky, 3 lžičky citronové šťávy, 4 lžíce olivového oleje, 130 g rukoly, 80 g parmazánovými na nastrouhání, čerstvé koření

POSTUP: nektarinky zbavte pecky, nakrájíte na měsíčky, pokropte citrónovou šťávou, přidejte rukolu, zalijte olejem, ochuťte čerstvě mletým pepřem a jemno zamíchejte nakonec posypte hoblinami z parmazánu. Salát podávejte s pečivem podle vaší chuti.

Avokádo s rukolou a listovým salátem (pro 2 osoby)

POTŘEBA: : 1 avokádo, 3 PL balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje, 120 g italské směsi salátů, 70 g rukoly, 6 ks sherry rajčat

POSTUP: Avokádo zbavte pecky, oloupejte, nakrájíte na kostky, sherry rajčata nakrájíte na čtvrtky, vložte do velké mísy i s rukolou a salátem, zalijte olejem a balzamikovým Salát podávejte s bílým pečivem.

Teplý roketový salát se slaninou a hruškami (pro 2 osoby)

POTŘEBA: 2 hrušky, 2 lžičky citronové šťávy, 3 plátky anglické slaniny, 120 g rokety, 1 PL medu, 3 PL balzamikového octa

POSTUP: Hrušky zbavte jádřince a nakrájejte na jemné měsíčky a pokropte citrónovou šťávou aby nezhnědly, rokety obarte ve vroucí vodě aby jemně změkla a vše vložte do mísy. Anglickou slaninu pokrájejte na drobné kostičky a osmahneme na drobné škvarky a vysypte do misky, nakonec vše zalijte dresinkem a podávejte ještě teplé s pečivem.
Medově - balzamikový dresink si připravíte následně, med rozpusťte a smíchejte s balzamikovým octem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus