Mrkev pro zdraví

Mrkev není na první pohled žádná vzácnost. Vždyť ji dostaneme koupit během celého roku a považujeme ji za jeden z chlebových druhů zeleniny. Ve skutečnosti je mrkev vzácná i obsahem karotenu, který náš organismus účinně chrání před několika civilizačními onemocněními včetně rakoviny.
Původ:
Mrkev jako druh kořenové zeleniny má původ v Evropě a divoce rostla i v Asii. Znali ji už Římané a staří Řekové, ale spíše jako léčivou bylinu, jako první ji začali kultivovat Holanďané. Dnes ji už pěstuje celý svět. Existuje kolem 500 různých druhů, varianta s krátkou zaoblenou špicí se nazývá karotka. Nejchutnější je jemná a snadněji stravitelná jarní mrkev. Ale starší mrkev obsahuje více vzácných látek.
Přínos pro zdraví:
Obyčejná mrkev s neobyčejnými účinky. Doslova. Stačí počítat. Tato kořenová zelenina obsahuje vitamíny C, E, B1, B2, B3, kyselinu listovou i pantotenovou i množství minerálních látek, zejména hořčík, fosfor, vápník, železo, měď a draslík. Vysoká hladina betakarotenu posiluje imunitní systém a chrání plíce před rakovinou, dokonce je účinná její konzumace i u kuřáků. Pomáhá také snižovat riziko rakoviny močového měchýře, tlustého střeva, prostaty, i hrdla, hrtanu a jícnu. Konzumací mrkve si snižujeme hladinu cholesterolu v krvi. Má také ochranné účinky před otravou z zkažených potravin. Pojídáním křupavé mrkve uděláme i něco pro svou krásu - budeme mít hladkou a svěží pleť i lesklé vlasy. Betakaroten také odpovídá za dobré opálení pokožky, ale zároveň ji částečně chrání před UV zářením. Speciálně se doporučuje pravidelně ji jíst těhotným ženám, protože jim zajišťuje dostatečný přísun krvetvorných kyseliny listové.
Skladování:
Čerstvá mrkev musí být pevná bez znaků poškození, při rozlomení nesmí ohýbat. Na tmavém a chladném místě vydrží asi dva týdny, můžeme ji však dát i do lednice, což platí zejména pro svazek ranní mrkve s natí. Pokud máme zahrádku, vypěstovanou mrkev uskladníme ve sklepě ve směsi zeminy a písku. Mrkev se dá i zamrazit nebo konzervovat ve slaném nálevu. Před použitím v kuchyni ji pro možný výskyt pesticidů třeba oloupat, nestačí jen opláchnout vodou.
Využití v kuchyni:
Mrkev má dost velké využití. Je hotové v syrovém stavu. Nastrouhaná nebo tence nakrájená je výbornou součástí zeleninových salátů nebo sladkých dezertů. Takovou volbou si zajistíme přísun betakarotenu, které se tepelnou úpravou ničí. Můžeme z ní připravit saláty, vařit ji i dusit jako součást polévek nebo masových jídel. Je i oblíbenou přísadou sladkých koláčů. Jídlům dodává charakteristickou chuť i barvu.