Mrkev

Účinky: snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních

chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko

rakoviny plic. Jednoduchý způsob jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je

vynikající regenerační potravinou, když se člověk cítí vyčerpaný nebo se

zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo,

vápník, draslík a sodík.

Množství: Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte sklenici čerstvé šťávy.

Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 nebo 2 dny je velkou detoxikační

terapií jater. Více vitamínu A - karotenu se uvolňuje při zpracování

mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při tepelné

úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Pokud si dáváte

čerstvou mrkvovou šťávu, vmíchejte do ní i lžičku panenského oleje,

díky němu se karoten v těle lépe využije.