Jak si vychutnat nové brambory

Máme období nových brambor, které koupíme na tržišti nebo si vykopeme ve vlastní zahrádce, proto nezaškodí pár tipů na čištění a tepelnou úpravu této potraviny.
Nové brambory podléhají rychle zkáze, proto si z nich neděláme zásoby. Při nákupu vybíráme pouze zdravé hlízy, plody s zářezy a očky ignorujeme a výskyt zelených částí avizuje zase přítomnost nebezpečného toxinu solaninu. Jedovaté látky obsahují i ​​klíčky. Jejich vytváření můžeme zabránit skladováním v chladné, suché a tmavé místnosti.
Slupka z nových syrových brambor jde dolů velice snadno, nepotřebujeme ani škrabku, stačí ostřejší nůž. Pro zjednodušení této činnosti brambory před čištěním namočíme na dvě hodinky do vody, kterou případně i osolíme. Vařit je můžeme i ve slupce, kterou po vychladnutí stáhneme také bez problémů. A dokonce skutečně zdravé hlízy můžeme po uvaření konzumovat i se slupkou. Tato alternativa je nejpřiměřenější, protože pod touto tenkou vrstvou se nachází nejvíce výživových látek. Podmínkou je však poctivé umytí a odstranění všech zbytků zeminy, která by mohla být zdrojem parazitů nebo bakterií.
Nové brambory vaříme v menším množství vody 10 až 15 minut, delší tepelnou úpravou ztrácíme cenné látky a vitamin C. V páře, což je i zdravější způsob tepelné úpravy, potřebujeme asi 20 minut.
Jsou výborné na vaření ve slupce i bez ní, a konzumovat se mohou takto jako příloha k masu, součást salátů nebo samostatně ochucené bylinkami a máslem. Pečete nebo opékání je lepší je předvařit, postačí 5 minut. Chutné jsou také pečené, nakrájené i se slupkou na osminky nebo plátky a ochucené mořskou solí, bylinkami, olivovým olejem a petrželkou. Menší hlízy můžeme péct celé, takové v kombinaci s česnekem oblibě zejména Francouzi. Pro vysoký obsah vody nejsou nové brambory vhodné pro přípravu bramborového pyré a smažení hranolků a na fritování vůbec.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus