Brambory zdroj energie

Brambory a chléb se považují za nejdůležitější vydatný zdroj energie.

Brambora dodá energii. Dobrý je i při dietě

Co obsahují?
Škrob a cukry, vitamin C a bílkoviny. Kilogram brambor obsahuje stejné množství bílkovin jako deset vajíček.

Na co dát pozor
Brambory obsahují asi tolik vitamínu C jako jablko, musíme však vědět jak v kuchyni postupovat, tak, abychom je o tento vzácný vitamín nepřipravili (a hlavně sebe). Nic nezkazíme, budeme brambory loupat plastovou nebo nerezovou škrabkou a nebudeme je klást do hliníkových nebo smaltovaných nádob. I postup při vaření je podstatný. Správný je vařit prudce a krátce. A ve slupce. V takovém případě v nich zůstane až 90 procent původního obsahu vitamínu C.

Nepřibývá se z nich
To, že se z brambor přibírá, je mýtus. Kdoví, kde vznikl, vždyť brambory obsahují tolik kilojoulů jako menší jablko, pomeranč nebo polovina grapefruitu. Přibírá se z nich jedině tehdy, pokud k nim přimícháme něco, z čeho se tloustne, například mouku, tučné maso nebo osmaženou cibuli, nebo pokud je upravíme nezdravě. Nejdietnější jsou vařené brambory, nejškodlivější smažené - hranolky. Ty poslední i nejdéle trávíme.

Autor: Dana Krásná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus