Bramborová pochoutka

přivezl na starý kontinent právě Kryštof Kolumbus z Ameriky a musí se správně skladovat, aby se z pochoutky nestala otrava.

Solanin
Při nevhodném skladování se mění brambory na jedovatou plodinu. Zapříčiňuje to jedovaté látky solanin, která je glykoalkaloidy, jehož alkaloidová část je velmi toxická. K silné otravě solanin dochází při dávce 400 mg, ale obtíže nastávají při mnohem menších dávkách. Nastupuje nevolnost, zvracení, žaludeční křeče a nejednou narušení sliznic trávicí soustavy. Při větší otravě se zrychluje frekvence tepu, dýchání, ztráta vědomí až kóma. Menší koncentrace solaninu se nachází v celé rostlině včetně hlízy. Množství, které se tam nachází není nebezpečné (méně než 10mg na 100 ks brambor), protože jsou šlechtěné, aby obsah solaninu byl snížen. Solanin má fungicidně a insekticidní vlastnosti, kterými chrání rostliny před škůdci.
Pozor si třeba dávat i na nezralé rajčata, které obsahují vyšší koncentraci solaninu než brambory. Nevhodné jsou ke konzumaci různé pasty a džemy z nezralých rajčat, při kterých cukr deaktivuje solanin.

"Nebezpečné" brambory
Při nevhodném skladování (světlo a teplo) se mění zdravé, hnědé hlízy na toxické, naklíčené zelené plody, ve kterých se zvyšuje koncentrace solaninu, podobně jako i při dlouhodobém skladování.
Největší množství solaninu při takových bramborách se nachází u klíčcích a tzv.. očkách, které je třeba důkladně odstranit a současně je do hloubky odstranit. Hlízy, které solanin obsahují ve vyšším množství, při varu uvolňují tuto látku v menším množství do vody, proto je nevhodné používat takovou vodu na další vaření.

Bramborový koláč

Potřebujete: 350 g malých moučných brambor, 8 vajíček, 200 g cukru, 150 g mletých mandlí, jemně nastrouhanou kůru a šťávu z 1/2 citronu,
2 PL bramborového škrobu, máslo na vymazání formy na pečení, moučkový cukr na posypání

Postup: Uvedené množství brambor umyjte a uvařte do měkka (cca.20 minut), pak je sceďte a nechte trochu vychladnout. Brambory slejte a ještě teplé protlačte, poté nechte brambory přes noc nepřikryté uschnout.
Troubu si předehřejte na 180 ° C (horkovzdušná trouba 160 ° C). Připravte si formu na pečení a vymažte máslem. Aby byl dort pěkně nadýchaný, musí se dát péct ihned po zpracování těsta. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak přimíchejte mandle, citrónovou kůru, šťávu a postupně přidávejte osušené brambory. Do připraveného těsta přidejte prosátý škrob a zlehka promíchejte.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta, kterým naplníte formu. Dort pečete na nejnižší liště asi 75 min dozlatova. Po dopečení, dort nechte chladnout asi 10 min ve formě a až potom ho vyjměte z formy a posypte cukrem. 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus