Bylinkové brambory s panenkou

Použité suroviny:

800 g vepřové panenky nebo vepřového válečku
6 lžic olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
3 snítky tymiánu
dle chuti: sůl a pepř
1/2 lžičky kmínu
8 malých cibulek
1 hlavička česneku
1 kg brambor

Jak recept připravit:

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Bylinky omyjeme, osušíme, nasekáme a promícháme s olivovým olejem.
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na klínky nebo přepůlíme a osušíme. Omytou a odblaněnou panenku nebo
váleček nakrájíme na plátky o výšce asi 3 cm. Palici česneku seřízneme u kořínků a rozebereme na jednotlivé
stroužky. Plátky masa potřeme částí bylinkového oleje, opepříme a necháme v chladu odležet. Brambory, celé
oloupané cibulky a celé stroužky česneku i se slupkou promícháme se zbylým olejem s bylinkami. V předehřáté
troubě rozpálíme plech, vsypeme na něj brambory s česnekem a cibulkami, brambory lehce posypeme kmínem a
pečeme asi 40 minut dozlatova. Během pečení brambory jednou otočíme. Asi po 20 minutách zprudka opečeme na
rozpálené pánvi vepřové steaky z obou stran, přendáme je na plech mezi brambory a společně dopečeme za
občasného obracení tak, aby maso zůstalo uvnitř lehce narůžovělé, přibližně 15 minut, podle výšky masa.
Vyjmeme z trouby, osolíme, maso přendáme na předehřáté talíře a podáváme s upečenými bramborami, cibulkami a
česnekem.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus