Výborná Vídeňská káva

Káva se do země údajně dostala s Turky v 17.století, když obsadili Vídeň. Traduje se, že když polský generál Franz Georg Kolschitzky vyhnal Turky z města chtěl právě ty pytle s neznámým obsahem co tam nechali Turci.
Nápoj z kávy se stal velmi oblíbeným a tak se začala budovat tradice kaváren. Některé z legendárních kaváren přečkaly i špatné časy a jiné zanikly. A právě ty, které přežily se vyznačují starobylou elegancí a luxusem.

Kavárny
Mezi takové patří především Café Prückel (1903), po válce byla kvalitně zrekonstruována architektem a designérem Oskarem Härdtlom. Café Griensteidl (1842) byla během války zničena, ale v 90. letech byla postavena znovu. Palmenhaus (kavárna-restaurace-bar) se nachází v parku Burgarten, je kombinací staré tavby s moderním stylem. Tato designová kavárna funguje v historickém palmovém skleníku. Theatercafe při Naschmarkte je moderní kavárna-restaurace-bar, vynikající je tu kuchyně, kde se menu obměňuje každých 14 dní. Aida jsou kultovní kavárny s cukrářskými výrobky a ve Vídni je jich asi 26. V tomto typu kaváren se zachovala atmosféra 50.let. Café Stein je zase moderní podoba vídeňské kavárny.

Chutná, voňavá káva ...

  • - největším nepřítelem aroma je vzduch a vlhkost
  • - káva musí být, hermeticky uzavřená, v původní tmavé dóze nebo kapse a nejlépe uděláte pokud ji uskladníte v chladničce
  • - zrnka se rozdrtí těsně před přípravou
  • - voda nesmí sevřít , nejideálnější je teplota 90 ° C-96 ° C

Káva ve vídeňských kavárnách

  • - typická Vídeňská káva je tzv.. Melange - podává se s horkým mlékem a navrch s mléčnou pěnou- Einspänner (drožka) je černá káva ve sklenici s velkým kopečkem šlehačky posypaný moučkovým cukrem
  • - Fiaker (fiakrista) je černá káva ve sklenici nebo v šálku s třešňovou šťávou nebo rumem, do toho jedna Třešničkou
  • - Häferlkafee (hrnek kávy) je 4-5 lžiček kávy zalitých Ľ litru studené vody, která se přivede do varu, pak se nechá odstát pod pokličkou. Nakonec se scedí a podává se s horkým mlékem

Příjemnou a dobrou chuť!

Autor: Zdena Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus