Oolong Drak mezi čaji

Oolong - drak mezi čaji

Přibližně 500 let starý druh je definován jako polozelený a poločerný čaj, který je fermentovaný jen zčásti (na 20 až 60 procent, což způsobuje variabilitu barvy a chuti). Vnitřní část listů tak zůstává zelená. Chutí připomíná čaj zelený (kromě travnaté chutě) a barvou nálevu, která je žlutá až světle hnědá, má blíže k černému čaji. Zatím, co se na výrobu zelených a černých čajů používají jen výhonky a první dva listy (na nejkvalitnější a nejdražší dokonce pouze poupě a přilehlý lístek), oolong může zpracovávat ze všech pěti lístků keře. Naplno vyzrálé listy se po utržení nechají zvadnout na přímém slunci, pak natřásat v bambusových koších, kde dochází k fermentaci (oxidaci), která se přeruší sušením vysokou teplotou (chutnají trochu připečené). Zelenější Oolongy se pevně svineme, přičemž ty tmavší zůstávají volně pokrčené (zůstávají v tzv.. Dračí formě) Takto vznikne výborný oolong, v čínštině Wu Long, což v překladu znamená červený drak.

Ze všech čajů nejvíce povzbuzuje metabolismus, a ten pomáhá lidem při hubnutí. Pravidelné pití oolongu zabezpečuje člověku udržet si štíhlou linii. Jeho typický přírodní "oolongovský" polyfenol (přítomen díky částečné fermentaci) totiž neumožňuje ukládání tukových buněk do vaziva. I když nezabraňuje vzniku kardiovaskulárních chorob tak jako zelený čaj, obsahuje mnohem větší množství povzbuzující látky kofeinu.

Pro přípravu tmavšího oolongu používáme teplejší vodu, při zelenějším typu o trochu chladnější (80-85 stupňů). Jako platí u většiny druhů čajů, na šálek (2 decovou) použijeme jednu čajovou lžičku násypu (i když vše přirozeně závisí na individuální chuti, někdo pije slabší čaj, někdo má řadu silný) a louhujeme kolem dvou minut. Lístky oolongu se zalévají vícekrát, dokud se výrazná chuť neztratí.

Mezi tmavší Oolongy patří Shiu Shien (vodní víla) a Da Hong Pao (velké šarlatová roucho). Příkladem na jemnější a více zelenější oolong je Te Guanyin (železná bohyně milosrdenství).
Mezi největší výrobce oolong patří Číně a Tchaj-wan.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus