Jak uchovávat sýry

Největšími nepřáteli sýra jsou vysušení, extrémně teplo, ale i extrémní chlad.

Ideálním místem na jeho uchovávání je suchá, tmavá sklep s konstantní teplotou okolo 10-12 ° C a vlhkostí kolem 90%

Většina z nás ale sklep nemá a tak jsme odkázáni na ledničku. V takovém případě musí být sýr dobře zabalený, (každý druh zvlášť, protože každý z nich má své osobní aroma). Nejlepší je najít v ledničce místo s teplotou mezi 7-1 ° C, (někdy je to přihrádka na zeleninu, jindy horní část ledničky). Teplo je nejen nebezpečné kvůli množení nebezpečných bakterií, pokud jejich sýry obsahují, ale negativně ovlivňuje i chuť a vzhled sýra. Tvrdé sýry se začnou potit a rychle žloutnou, měkké sýry začínají téct a u "smradlavých" sýrů se zintenzivňuje jejich zápach.

Sýry, tak jako my, potřebují dýchat. Uchovávat je pod poklopem proto není dobré. To se týká i zabalení sýra. Doma můžete nechat sýr zabalený v obalu z prodejny ve speciálním papíře s volnou tenkou vrstvou fólie na vnitřní straně. Pokud se objeví plíseň, nelekejte se. Opatrně ji vykrojte a sýr přebalte. Můžete použít nemastný papír na pečení nebo prodyšnou potravinovou fólii. Pokud sýr rychle spotřebujete, můžete použít obyčejný alobal.

Ne všechny sýry potřebují stejnou péči. Tvrdé sýry nejsou tak citlivé, jiné sýry však potřebují péči větší. Čerstvé sýry, jako např. cottage, se uchovávají v nejchladnějším místě chladničky a ponechávají se v původním obalu. Sýry měkké a polotvrdé se uchovávají na místě s výše uvedenou teplotou 7-10 ° C. Tvrdší sýry snesou ještě o něco vyšší teplotu 15-18 ° C, ta zajišťuje dobrý průběh zrání a možné je jejich uchovávat i v chladnější místnosti.

Tvrdé a polotvrdé sýry třeba zkonzumovat do tří týdnů od data nákupu. U kusových sýrů se řiďte datem uvedeném na etiketě.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus