Zázračná zelenina

Nejvhodnější je konzumace takového druhu zeleniny, který právě dozrává, a který je charakteristický pro naše klimatické pásmo. Je to logické. V každém období roku tělo potřebuje trochu jiné živiny a sezónní zelenina může tuto potřebu do puntíku splnit. Na podzim je to kukuřice, dýně nebo třeba pórek, v zimě pastinák, růžičková kapusta či zimní salát kadeřávek, na jaře například ředkvičky, mrkev, pažitka a v létě kedlubny, saláty, cukety a další. Není potřeba se těmito pravidly striktně řídit. Jezme takovou zeleninu, na kterou máme právě chuť, hlavně ať jí je dostatečné množství.

Vliv zeleniny na lidské zdraví
Zelenina
obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů, například vitamin A (mrkev), beta-karoteny (žlutá a červená zelenina), vápník (brokolice), železo (špenát). Dále je důležitá pro svůj obsah vlákniny, díky které nám správně funguje trávení, střeva pracují tak, jak mají, a my pak netrpíme zácpou. Například brokolice je účinnou prevencí rakoviny, především tlustého střeva. Česnek zase dokáže rozpouštět bílkoviny, které mají na svědomí tvorbu krevních sraženin, snižuje tvorbu krevních destiček a jejich přilnavost ke stěnám cév. Dokáže tak předcházet cévním a srdečním chorobám. Konzumace zeleniny prokazatelně přispívá k očišťování organismu a jeho detoxikaci. Na našem talíři by se měla objevovat několikrát denně. Je totiž báječnou prevencí proti rakovině, srdečním chorobám či mrtvici.

Hlávkový salát, rajče, paprika, kousek okurky a několik karotek je doporučené denní minimum. Pokud sníme více, tím lépe pro nás. Jezme zeleninu syrovou i tepelně upravovanou. Je jasné, že v zimním období budeme mít chuť spíše na vařenou a zapékanou zeleninu včetně hustých zeleninových polévek. Dokáže nás totiž prohřát. V letním období nás zase budou lákat svěží zeleninové saláty. Kombinujme syrovou zeleninu s vařenou, protože každý způsob úpravy si nese svá pro a proti.

Syrová zelenina obsahuje více vitamínů, minerálních látek a enzymů, pročistí nás a osvěží, ovšem pro někoho může být hůře stravitelná. Oproti tomu vařená, dušená či pečená ztratí během úpravy nějaké živiny, zato je stravitelnější, zahřeje nás a na žaludek působí doslova jako balzám.

Výběr ovoce a zeleniny
Jestli nám finanční situace dovoluje, je určitě lepší kupovat ovoce a zeleninu v bio kvalitě. Ještě lepší je takové řešení, kdy si ovoce a zeleninu můžeme vypěstovat na vlastním pozemku, případně v truhlících na balkoně:) Pokud si ekologicky vypěstované plody dovolit nemůžeme, zbavíme se (alespoň částečně) zbytků chemických postřiků pečlivým opláchnutím plodů pod tekoucí teplou vodou nebo v solném či octovém roztoku. Nežádoucí dusičnany se zase hromadí ve stopkách, košťálech, řapících a vnějších listech, proto je raději odstraníme a nekonzumujeme.

Autor: Monika Lehká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus