Mořský mečoun plný zdraví

Patří mezi masité a tučné ryby spolu s tuňákem, lososem, makrely a sardinky, které jsou známé svým vysokým procentem omega 3 - mastných kyselin. Žije v Atlantickém oceánu, ve Středomoří a v Tichém oceánu. Nejlépe chutná grilovaný a upečený.

Mečouni jsou vzrůstem větší ryby, známé svým častým Migrace. Jsou to predátoři a hlavně "sportovní ryby", oblíbené terče rybáře. Mají prodloužené oválné tělo a hlavu zakončenou dlouhým a špičatým kordem nebo mečem (proto mečoun a anglický Swordfish). V dospělosti ztrácejí na váze a vypadávají jim zuby. Dokáží žít i při pobřežích a během svého života se kvůli rozmnožování neustále přemisťují. Dorůstají až do čtyř metrů a jejich váha se často krát vyšplhá na neuvěřitelných pět set kilo.

Při výběru mečouna v obchodě si všímejte barvy masa, která by měla být bledé, narůžovělé až červené barvy. Hnědé maso je už staré. Před skladováním ho dokonale vymyjte a položte do nádoby s ledem. Všechny ryby ztrácejí na kvalitě, pokud jsou namočené ve vlastní šťávě, proto ho do dvou dnů zkonzumujte. Po dvou dnech se bude podíl šťávy mečouna v nádobě zvyšovat. V mrazničce jej můžete skladovat maximálně tři až čtyři měsíce. Maso mečouna z východních pobřeží bývá často světlejší než ty z Tichého oceánu.

Mečoun nebo mečoun se nejčastěji podává nakrájený na steaky, které jsou vhodné pro grilování. Je pevný a masitý, proto ho mají v oblibě i "masožravci". Jeho textura zajišťuje, že se maso nerozpadne. Dobrý mečoun nepotřebuje kromě olivového oleje, citronu, soli a bylinek nic, co by dodávalo už jeho výrazné chuti další aroma. Upečený ve fólií zvládne i pikantnější omáčky.

Mečouna připravujte i s kůžičkou, odstraňte ji až před servírováním. Kůže udržuje šťavnatost a vláhu masa. Je výborný i dušený, protože má pevné maso, které se nerozpadá. Proto je často hlavní ingrediencí rybí polévky nebo jakéhokoliv rybího ragú či ragú z mořských plodů. Milovníky italské rajčatové omáčky potěší mečoun vařený v rajčatové pastě, posypaný bazalkou a parmezánem.

Hodí se i do salátů. Pokud ho namočíte do olivového oleje a rozdrobíme na kousky, může být náhradou tuňáka a doplní chuť čerstvé zeleniny a bylin. Špatným výběrem tepelného zpracování mečouna je pošírovaní a fritování. Můžete ho ovšem rychle osmažit nebo opéct na rozpálené pánvi. Nejlepšími ingrediencemi při přípravě mečouna jsou sůl, pepř, olivový olej, citron, rajčatový protlak, kopr, česnek, petrželová nať. Podávejte ho s restovanými bramborami, čerstvou zeleninou, se salátem, s pečivem.

Autor: Zuzana Komolá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus