Listový salát jako doplněk stravy

Ačkoliv v současnosti dostaneme v hypermarketech hlávky salátu po celý rok. Přece jen, tento druh zeleniny evokuje odjakživa příchod jara. A protože jsme po zimě dostatečně energeticky i vitamino vyždímání, salát bychom si měli dopřát co nejčastěji. Obsahuje totiž vitaminy C, E i skupiny B a také kyselinu listovou, niacin a biotin.
V kuchyni se listový salát používá zejména k přípravě zeleninových salátů a na zdobení jídel studené kuchyně, různých chlebíčků a mís. Je však vhodný i na tepelnou úpravu, oblíbené jsou zejména omáčky a zahuštěné omáčky.

Jaké základní druhy listového salátu známe:

  • hlávkový - je tradiční sortou, která se u nás zvykla vždy pěstovat
  • římský - má tužší listy a mandlovou příchuť
  • ledový - je více křehký než hlávkový, ale zároveň má kompaktnější hlavičku, která vydrží v chladničce déle

Zásady nákupu i skladování
Při kupování listové zeleniny by si třeba všímat některé negativa. Římský salát by neměl mít zvadlé listy. Pokud se zdá v pohodě a po příchodu domů přece jen trochu povadlé, oživíme jej následovně: nejprve ho nakrátko ponoříme do horké a vzápětí do ledové vody, poté ho otřepeme a uložíme v chladničce.
Ledový salát by neměl mít černé skvrny nebo tmavohnědý závěr košťálu, taková barva prozrazuje, že salát odřízli už dávno.
Čerstvost hlávkového salátu si prověříme díky odstínu košťálu. Delší odříznutý má hnědou nebo až černou barvu. Tento druh salátu bychom v chladničce neměli ukládat v blízkosti rajčat. Vylučují totiž ethylen, které způsobuje vznik skvrn na listech. Pokud ho dáme do menší misky s trochou vody se solí, prodloužíme svěžest jeho listů.

Jak správně salát mýt
Při mytí listového salátu nepoužívejme speciální "myčku" zeleniny, pak by rychle vyschl. Jednotlivé listy oddělíme, vložíme do velké mísy, kterou naplníme vodou. Jemným kroužením listů ve vodě jejich zbavujeme nečistot, zbytků hlíny a písku, které zůstávají na dně. Potom salátové listy přeneseme do druhé misky a když pod rukama ještě cítíme nějaké nečistoty, které jsou na hladké ploše dobře hmatatelné, proces zopakujeme. Někdy musíme propírání opakovat i třikrát, protože salátové druhy rostou při zemi. Potom listy opatrně vysušíme, aby se nepolámaly. Kdybychom je nezbavili přebytečné vody, ta by pak nálev příliš zředila a chuťově znehodnotila. Listy nekrájíme, ale opatrně natrháme na větší kusy, menší listy necháme celé.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus