Co je rukola

Kdo holduje zdravému stravování, tomu není tato salátová bylinka neznámá. Mnozí se s ní setkali na dovolené v přímořských zemích, v kuchyni řecké, francouzské a především v Itálii, odkud rukola pochází a kde je od nepaměti nedílnou a nezaměnitelnou kuchařskou ingrediencí. Už staří Římané používali v kuchyni rukolu a dokonce ji považovali za afrodiziakum.
Rukola je bylinka z čeledi brukvovitých, je vzdálenou příbuznou ředkvičky, kterou svou ostrou štiplavou chutí připomíná. Konzumují se její drobné lístky, které členitostí a tvarem vypadají jako drobný list pampelišky. Některé prameny uvádějí jako její další název roketa, roketa je ale jiný druh salátu, ačkoliv hodně příbuzný a chuťově s rukolou identický, jedná se o dvě různé rostliny.

Roketa má listy mnohem větší než rukola, vypadají jako listy ředkvičky. Lístky rukoly jsou drobné a lesklé.
Jako ostatní saláty, i rukola je potravinou velmi dietní, obsahuje jen velmi málo kalorií, asi 30 na 100 gramů. Zato je plná vitamínů a minerálních látek. Je bohatým zdrojem vitamínu C, železa, vápníku, hořčíku. Její častá konzumace je mimo jiné doporučována lékaři jako prevence osteoporózy. Rukola má čistící a diuretický  účinek, příznivě ovlivňuje trávení. Chrání sliznici žaludku před vznikem žaludečních vředů a zánětů žaludku. Podporuje apetit, proto se často používá do předkrmů. Rukola je i významným zdrojem antioxidantů, hlavně betakarotenu. Rukola obsahuje látky, které zabraňují množení nádorových buněk. To, co věděli staří Římané, dnes dokazují nejmodernější studie. Rukola je opravdu afrodiziakem, obsahuje látku, která je hlavní složkou léčiv na poruchy erekce.
Pokud vám rukola či roketa na dovolené zachutnala a ceny v českých supermarketech se vám zdají přemrštěné, zkuste si ji vypěstovat doma, je velmi odolná a nenáročná, dokonce odolná i vůči mírným mrazům. Jako jiné saláty, i rukole stačí od zasetí jen pár týdnů a můžete sklízet a konzumovat. Nemusíte sklízet najednou celou rostlinku, můžete jen podle potřeby oštipovat jednotlivé lístky.
Použití rukoly v kuchyni je velmi různorodé, vaší fantazii se meze nekladou. Můžete ji přidat do jednoduchých přílohových míchaných salátů. Můžete udělat salát jako hlavní chod na bázi rukoly, sušených rajčat a nějakého pikantního sýru. Vynikající je ve spojení s čerstvými rajčaty a mozzarellou. Její palivost vynikne ve spojení se sladkou hruškou a kozím sýrem. Lze ji přimíchat do míchaných vajíček, nebo jen použít na ozdobu, například obložených chlebíčků.

Můj tip: těstoviny s rukolovým pestem, které jsou vynikajícím a okamžitě připraveným jídlem.

Přeju spoustu gurmánských zážitků při objevování rukoly!

Autor: Zuzana Jemná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus