Ředkvička a zdraví

Není jiné jarní zeleniny, která ozdobí saláty hned několika barvami.

Ředkvička je pestrobarevná parádnice

Ředkvička může být červená, růžová, žlutá, oranžová, bílá i fialová. Nabízí také širokou paletu chutí od sladké přes jemně pikantní až po pálivou. Ředkvička je kořenová zelenina, pochází z Asie. Jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibuli ji dobře znali a používali již staří Egypťané v době staveb pyramid. U nás se objevila poměrně pozdě, až v druhé polovině 18. století. Kromě červené existují i ​​odrůdy červeno-bílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé. Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová a je to jeden z prvních jarních druhů zeleniny.

Lepší chuť
Ředkvičky
se doporučuje jíst čerstvé a syrové. Zážitek z kousání zvýrazníte tak, že zeleninu trošku posolíte. Uvolní se tak palivá chuť způsobena hořčičným olejem.

Nevýhoda ředkvičky
Ředkvička
se nedá dlouho skladovat, rychle totiž vadne. Používáme ji do salátů, pomazánek, polévek nebo jako přílohu k masu.

Ředkvička a zdraví
Ředkvička
urychluje trávení, pomáhá při léčbě onemocnění žlučníku a žaludku, zmírňuje i pálení žáhy. Kromě toho také uvolňuje hleny a potlačuje kašel. Obsahuje vitamíny C a B.

Ředkvičky se jedí syrové, oloupané či neoloupané, mohou se trošku posolit, čímž se uvolní jejich štiplavá chuť způsobena hořčičným olejem. Nejlepší jsou čerstvé. Ředkvička pomáhá při prevenci rakovinových onemocnění. Obsahuje éterické oleje, které podporují tvorbu žluči a urychlují zažívací proces. Používá se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek. Obsahuje vitamíny C a B.

Náš tip: Na oleji orestujte cibuli, přidejte nastrouhanou ředkvičku a restujte. Když přidáte vejce, jídlo chutná jako květákový mozeček.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus