Nenáročná rebarbora

Jak ji poznáme

Vypadá jako velký lopuch, ale není. Na jednom místě bez přesazování roste 15 až 20 let. Listy tvoří přízemní růžici, čepele mohou být široké i 40 cm. Dužnaté listové stopky mohou být načervenalé i žluté, dlouhé 30 až 50 cm. V létě ze středu vyrůstá 1,5 - až 2-metrová květní stonek s drobnými žlutými kvítky. Zdravotní hledisko Rebarbora obsahuje minerální látky, zejména draslík, hořčík, železo, jód, dále kyselinu citrónovou, jablečnou, šťavelovou, glykosidy, třísloviny, éterické oleje a pektin. Má pozitivní vliv na svaly, nervy a kosti. Pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek, nápomocná je i při hubnutí či trávicích potížích.

Co je na rebarboře jedlé

Jedlé jsou dužnaté listové stopky. Nejlépe, když jsou docela mladé, jemné. Tmavě červené až vínové jsou sladší, zelené a žluté jsou kyselejší.

Kdy a jak sklízet

Rebarbora se sklízí nejdříve ve druhém roce pěstování. Nejvhodnější termín je od poloviny dubna do poloviny června. Pozdější sklizeň není vhodný, neboť stopky obsahují více kyseliny šťavelové, která může citlivým lidem dráždit žaludeční sliznici, proto je sklízíme jen brzy na jaře. Listy jemně zkroutí a odlomíme nebo odřízneme ostrým nožem. Nejlepší včas ráno, dokud je chladno a listy jsou svěží. Listovou čepel hned odřízneme, necháme jen vějířovitý, asi dvoj-až trojcentimetrový kousek, aby stopka nevysychala a nezvadne. Z mladého trsu odřízneme pár listů s celkem vyvinutou čepelí. Ze starších rostlin můžeme odříznout až třetinu listů. Dva týdny vydrží i v chladničce. Úroda z jedné rostliny je až sedm kilogramů. Jak získat sazenice Mladé rostlinky získáme i klasicky - setbou osiva. Je však málo klíčivá a někdy nevzejde. Jistější je rozdělit starší trsy rýčem na více částí a ty vysadit.

Klasická výsadba

Rostlina se vysazuje v březnu nebo dubnu, ale iv říjnu. Vegetační vrchol má být asi pět centimetrů pod povrchem půdy. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být minimálně 1,2 až 2 × 1,2 až 2 m. Mladé rostlinky před zimou chráníme přikrývkou - z chvojí, rašelinou nebo listím. Běžně ji ošetřujeme okopáváním a pravidelným zavlažováním. Choroby ani škůdci ji nenapadají. Pokud chceme mít úrodu spíše, můžeme na jaře přihrnout k stopky půdu nebo přikrýt rostliny netkanou bílou textilií.

Rychlení rebarbory

​​V březnu rostlinu přikryjeme starým dřevěným soudkem, hrncem nebo bedýnkou. Za měsíc, v dubnu už můžeme sklízet mladé stopky. Náročnější je rychlení v tmavých místnostech, ve sklepech s teplotou vzduchu kolem 18 až 20 ° C. Rostliny, samozřejmě, musíme v říjnu vybrat z půdy a založit do 10 - až 15-centimetrové vrstvy písku. Kořeny ukládáme těsně vedle sebe a přikryjeme jejich zeminou až do výše vegetačních vrcholů. Když narostou do délky 15 cm, snížíme teplotu na 12 ° C. Rychlení trvá přibližně šest týdnů. Rostliny můžeme vysadit i do nádob - snadněji se s nimi pak manipuluje.

Kuchyňská příprava

Listové stopky třeba oloupat (slupka se dá snadno stáhnout v pásech), pokrájet na menší kousky, ideální je krátce ji povařit a podusit. Rebarbora je vhodná pro přípravu sladkých dezertů v kombinaci s tvarohem, nákypů či kynutých koláčů s drobenkou. Výborná je i jako příloha k masitým jídlům, sýru či jako nádivka do pečiva. Můžeme z ní vyrobit džem, víno, šťávu nebo kompot.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus