Mrkev
Účinky: snižuje cholesterol, předchází zácpě, pomáhá při kožních
chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chrání zrak. Snižuje riziko
rakoviny plic. Jednoduchý způsob jak snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je
vynikající regenerační potravinou, když se člověk cítí vyčerpaný nebo se
zotavuje. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B a C, betakaroten, železo,
vápník, draslík a sodík.
Množství: Každý den jezte 2 mrkve nebo vypijte sklenici čerstvé šťávy.
Půst s mrkvovou šťávou v průběhu 1 nebo 2 dny je velkou detoxikační
terapií jater. Více vitamínu A - karotenu se uvolňuje při zpracování
mrkve než při jezení v syrovém stavu. Při strouhání to je 36%, při tepelné
úpravě až 60%, při jezení celé syrové mrkve jen 5%. Pokud si dáváte
čerstvou mrkvovou šťávu, vmíchejte do ní i lžičku panenského oleje,
díky němu se karoten v těle lépe využije.