Zázračný hrášek

Kromě sóji neobsahuje žádná jiná zelenina takovou vysokou a biologicky aktivní koncentraci bílkovin a nukleových kyselin jako hrách.

Ve středověku byl hrách používán jako zázračný prostředek proti zlým duchům a do dnešních dob se mu připisují stimulační účinky na plodnost. Pochází pravděpodobně z Orientu a díky své chuti a blahodárnému účinku na lidský organismus je dnes oblíbený na celém světě.

Nejcennější na hrachu je jedinečná kombinace hořčíku a nukleových kyselin, díky čemuž má hrách výrazně omlazující účinky. Vysoký podíl vlákniny zase zajišťuje detoxikační účinky, snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi a odstraňuje zácpu. Jako jeden z mála druhů zeleniny obsahuje hrách hodně zinku a skupinu vitamínů B, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu. (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B5 - niacin). Thiamin působí pozitivně na nervy, riboflavin dodává buňkám energii, zabezpečuje růst vlasů, zpevňuje pokožku a niacin posiluje srdce a krevní oběh, zlepšují také náladu. Kromě sóji neobsahuje žádná jiná zelenina takovou vysokou a biologicky aktivní koncentraci bílkovin a nukleových kyselin jako hrách (nukleové kyseliny v buněčných jádrech řídí buněčný metabolismus) - odrazem součinnosti těchto dvou biologicky aktivních složek je dobrá tělesná a duševní kondice.

Nejvýznamnější množství výživných látek má mladý letní hrášek. Hrách v konzervě ztrácí až 90 procent vitamínů. Suchý (zimní) hrách si zachovává vysoký podíl bílkovin a sacharidů, čímž se řadí mezi nejsytější zeleniny. A přestože byla konzumace hrachu v našich končinách částečně vytištěná fazolemi s čočkou, mnohostranné použití hrachu, jeho skvělá chuť a bohatost živin způsobily, že hrách se stal nenahraditelnou součástí zdravého jídelníčku.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus