Zázrak v chřestu

Pro zdraví, krásu a chuť
Sezóna chřestu je v květnu v plném proudu. Pokud jste jí ještě nepřišli na chuť, zkuste to čím dříve a dopřejte si jídla z chřestu co nejčastěji, vždyť období její sklizně v našich končinách trvá poměrně krátce, začíná v dubnu a vrcholí v polovině června. Tato lahodná a lehce stravitelná zelenina je totiž v top žebříčku zdravých potravin určitě na prvních příčkách. Její zázračné léčivé vlastnosti znali již ve starověku. Kromě toho patří k nejlepším přírodním omlazovacím prostředkům, známé jsou její detoxikační schopnosti a odedávna se považuje i za účinné afrodisiakum. Chřestová kúra se používá pro celkovou očistu organismu. Chřest se také doporučuje při redukci hmotnosti, vždyť 100 gramů této velmi dietní zeleniny má jen asi 15 kalorií.
Léčivé účinky chřestu
Chřest obsahuje mnohé důležité látky, které reálně pomáhají při prevenci a léčbě řady orgánů i celého organismu. Je účinnou podpůrnou látkou při cukrovce, kožních onemocněních, ekzémech, omlazuje a zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů, podporuje činnost srdce, ledvin, močového měchýře, jater a žlučníku. V chřestu se nachází zejména velké množství kyseliny listové, aminokyseliny, zejména asparagin, značné množství draslíku a zinku, a také vápník, hořčík a fosfor. Je bohatá i na vitamíny, má mimořádně vysoký obsah vitaminu E, vitaminu C, obsahuje významné množství betakarotenu a vitamínů skupiny B - viamín B 1 (thiamin), B 2 (riboflavin), B 5 (niacin), B 6 (pyridoxin), biotin a kyselinu pantotenovou.
Co dokáže chřest?

  •  Posiluje imunitní systém,
  •  Omlazuje buňky a chrání je před volnými radikály,
  •  Stimuluje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem
  •  Regeneruje pokožku,
  •  Zlepšuje zrakovou ostrost, zmírňuje šeroslepost
  •  Podporuje činnost srdce, upravuje vysoký krevní tlak, bušení srdce
  •  Pomáhá při onemocněních ledvin,
  •  Chrání před záněty,
  •  Zlepšuje náladu, aktivuje tvorbu hormonů štěstí, pomáhá při poruchách spánku
  •  Posiluje nervovou soustavu, uklidňuje, pomáhá při stresu, uvolňuje nervové napětí
  •  Zlepšuje paměť a koncentraci,
  •  Podporuje metabolismus, napomáhá při spalování sacharidů, bílkovin a tuků
  •  Je tradičním prostředkem při vadném žaludku, pálení žáhy a refluxu, zácpě a léčbě koliky,
  •  Odvodňuje a odkyseluje organismus,
  •  Je bohatý zdroj vlákniny

Pro krásu
Ze chřestu je vynikající omlazovací kúra, která urychluje metabolismus celého organismu. Denně zkonzumovat 200 g chřestu a minimálně ji třeba držet jeden týden.

  •  Chřest potlačuje projevy stárnutí pokožky,
  •  omlazuje a zlepšuje kvalitu kůže,
  •  pomáhá udržovat vláčnou pleť,
  •  regeneruje pokožku,
  •  podporuje růst vlasů a nehtů,
  •  podporuje redukci hmotnosti.

Nákup a skladování
Nejlepší je velký a hrubý chřest. Znakem čerstvého chřestu je, že při prohnutí praskne, a špičky jejích výhonků jsou uzavřeny.

Chřest může být :

  • bílý - chuťově nejjemnější,
  • zelený - má nejvyšší podíl vitamínu C
  •  fialová - s výraznější kořenitou a nahořklou chutí.

Bílý chřest se odedávna považuje za významné afrodiziakum. Nejlepší a nejzdravější je čerstvě připravený, ačkoli chřest můžeme i zamrazit nebo zavařit. Zavařený však už nemá všechny ty užitečné a zdravé vlastnosti jako čerstvý.
Čerstvý chřest skladujeme v chladu, zabalený, třeba ho spotřebovat co nejdříve, do dvou - tří dnů, později ztvrdne.
Vaření
Chřest upravujeme zejména vařením, podáváme ho s různými omáčkami, posypaný sýrem, strouhankou, můžeme ho zapékat, smažit jako řízek, připravovat z něho lahůdkové saláty. Jako příloha jsou nejvhodnější brambory. Před vařením chřest oloupeme, začneme shora, těsně pod hlavičkou, spodní část asi 2 cm od konce odřízneme. Odstraníme všechny dřevité a hnědé části. Chřest vaříme ve vyšším hrnci, na stojato, svázané do svazku, konečky výhonků mohou být volné, uvaří se v páře. Chřest je jemnější a aromatičtější, pokud ho vaříme s kouskem bílého chleba, lžičkou soli, kostkou cukru a lžičkou másla. Na 500 g chřestu potřebujeme 1 l vody. Vaří se asi 8 - 12 minut.
Recepty

  • Vařená chřest s holandskou omáčkou.
  • Vařená chřest se žampiónovou omáčkou .
  • Chřest s bešamelovou omáčkou
  • Makarony se Chřestová omáčkou


Pestrý chřestový salát

Pozor!
Pro vysoký obsah dusičnanů (350 miligramů na 500 g chřestu), by se chřest neměla podruhé ohřívat.
K chřestu nepijeme červené víno, protože potlačuje účinnost protistresového vitaminu B 1, thiaminu. Při dně se chřestu vyhýbejte, má vysoký obsah purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové

Autor: Lucie Ranková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus