Artyčoky

.. jsou známé již z dob antických. Znali je staří Řekové a pak Římané.
Na Iberský poloostrov se dostala prý z oblasti Kartága spolu s Maury. Její název se vyvinul z původního arabského slova al-khurshuf (bodlák), který našel své modifikace v ostatních jazycích. Avšak v období pádu římské říše, koncem 5. století dochází k jeho zapomenutí. Díky svým afrodiziakálním schopnostem našla své uplatnění a oblibu koncem 16. století v pánské šlechtické společnosti. Z historických pramenů víme, že velkým stoupencem této zeleniny byla Kateřina Medicejská, která si je dovezla na francouzský dvůr z rodné Itálie. Vedle těchto účincích se v renesanci artyčokům připisovala léčebná moc, například schopnost čistit krev. 

Dnes je artyčok skoro každodenní součástí francouzské a italské kuchyně. Připravuje se jí srdíčko po odstranění vrchních lístků a vydlabaných zárodků okvětních lístků. Artyčoky lze nakládat do sladkokyselého nálevu, dusit, zapékat, smažit a obalovat v pikantním těstě. Umožňuje to neutrální a málo výrazná chuť této zeleniny. Artyčoky jsou také k Ligurské kuchyni, jsou plněny do focaccia a na pizzu.

Ze zdravotního hlediska artyčok podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin z moči. Artyčok je kontraindikována jedině při těžkých onemocněních ledvin. Při cukrovce pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Zaznamenány byly i antialergické účinky při kožním onemocnění. Artyčoky obsahují množství minerálních látek a vlákniny.

Na trzích v Itálii a Francii jsou zastoupeny několik odrůdy, které se odlišují velikostí, barvou a ostny.

  • Romanesco - velký kuželovitý tvar bez ostnů
  • CATANESE - má protáhlý tvar bez ostnů
  • Violetta di TOSCANA, d'Albenga-je středně velká odrůda, zbarvená do fialova
  • Spinosa di Ligure - je menšího vzrůstu s ostny
  • Spinosa Sarda a MASEDA - odrůdy se pěstují na Sardinii

Plněné artyčoky
Potřebujete
: 8 ks artyčoky, citrónovou šťávu (aby plody nezhořkly), 1 svazek petržele, pár větviček majoránky, olivový olej, 30 g hladké mouky, 2 ks bobkového listu, sůl a pepř

Postup: Odstraníte všechny dřevnaté listy, spodky odkrojíme. Konce lístků trochu naklepete, aby změkly. Vydlabete plody a listy mírně rozevřete. Artyčoky položíte do mísy s citrónovou vodou a necháte odležet. Mezitím si vydlabeme vnitřek, česnek, petržel a majoránka nasekáme. Vše promícháme s olejem, solí a pepřem. Nádivkou naplníme artyčoky a poprášíme moukou. Rozehřejeme si olej ve vysoké pánvi a opékáme ze spodku artyčoky, pokud se směs zbarví dozlatohněda. Přidáte horkou vodu, bobkový list, sůl a artyčoky otočeními. Takto vaříte v otevřené nádobě ještě 30 minut.

Artyčoky s vejcem a sýrem
Potřebujete:
12 ks artyčoky, 10 ml citrónové šťávy (aby plody nezhořkly), 3 vejce, 30 g strouhaného sýru Grana, 1 stroužek česneku, 20 ml olivového oleje

Postup: Artyčoky očistíte, stonky odlomime a odstraníme vnější lístky. Artyčoky nakrájíme na kousky a vnitřek vydlabeme. Položíme je do nádoby s citrónovou vodou a odložíme. Celé vejce smícháme s nastrouhaným sýrem. Na pánvi si rozehřejeme olej, opečeme v něm česnek s artyčoky. Nakonec přidáme vejce se sýrem, promícháme a ihned podáváme.

Artyčoky po římský
Potřebujete:
8 ks artyčoky, 1 citron, čerstvou mátu, 1 stroužek česneku, 50 g strouhanky, olivový olej, sůl, čerstvé pepř

Postup: Z artyčoků odstraníte vnější dřevnaté lístky, špičky listů silné zkrátíte. Ostrým nožem vykrojíte vnitřní lístky a srovnáte lůžko. Stonek zkrátíte a pokapete celý plod citronem. Posekanou mátu a česnek, smícháte spolu se solí, pepřem, strouhankou a trochou oleje. Rozevřete lístky plodů a dutinu naplníte nádivkou. Lístky opět složíte k sobě, aby nádivka nevypadla. Plody ukládáte do zapékací formy, podlijeme naběračkou vody, přikryjete papírem na pečení a pokličkou. Pečete v troubě na 250 ° C asi 1 hodinu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus