Špenát

Účinky: Betakaroten a vitamín E zachytávají volné radikály.

Kalium snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým

křečím. Může ochránit před degenerací zraku. Je užitečným

zdrojem železa. Kromě toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód,

vápník a kyselinu šťavelovou, která váže vápník, takže při větší

spotřebě si třeba dávat pozor, aby se organizmus neochudil o

tento minerál.

Množství: 200 g pokrývá polovinu denní potřeby kalia. Mražený

špenát uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný

špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny

listové. Lidé postižení dnou, nebo ti co mají ledvinové kameny,

by se měli špenátu vyhýbat pro jeho vysoký obsah oxalátů.

Jak správně vařit špenát: dobře umyté, očištěné lístky dáme do hrnce, který jsme uzavřeli

pokličkou, a na mírném ohni minutu-dvě "spaříme". Není třeba ho podlévat vodou, stačí mu

vlhkost, která se uvolní z lístků. Uvařené listy pokrájíme nahrubo

 


Komentáře k receptu

comments powered by Disqus