Sběr a uskladnění

Správný čas sklizně je dalším důležitým činitelem. Každý předčasný zásah snižuje kvalitu a trvanlivost. Česnek vybíráme, když větší část listí zežloutne. Složená cibule nesmí rozpadat na jednotlivé stroužky. Nejvýhodnější je ponechat vykopaný česnek na slunci a vysušit, ale nesmí ležet na zemi. Dosušíme ho (i s listy) na půdě, kde zůstane přes podzim. Před zimním uložením ořežeme listy 50 mm nad cibulí. Nejdéle vydrží v suché i teplejší komoře (až do června příštího roku). Ve vlhkém, chladném sklepě navlhne a kazí se.
Ne každá rodina má stejnou spotřebu česneku. Některé stačí 50, jiné je málo 150 rostlin. Na každých 100 rostlin je třeba přibližně 15 složených cibulí (z každé po 7 stroužků), tyto potřebují asi 3 m2 plochy. V dobrém roce dosahuji v průměru 80 gramové cibule. Sto rostlin představuje až 8 kg česneku. V slabších letech je hmotnost cibulí poloviční.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus