Královna kuchyně

Už naši předkové znali příznivé účinky cibule, proto ji i v kuchyni často používali. Oni jí dobré vlastnosti jen tušili, my už s jistotou víme, že je to velmi prospěšná potravina pro lidské zdraví.

Původ:
Tento druh zeleniny považovali staří Kaldejci za magickou rostlinu, pro Hebrejů a Římanů byla cennou poživatinou, v Egyptě sloužila jako platidlo a ve svých dílech ji pro příznivé účinky na zdraví chválili známí antičtí lékaři. Cibule pochází z Asie, ale během tisíciletí její historie se rozšířila doslova po celém světě. Postupně se vyšlechtili mnoho odrůd různých velikostí a barev. Od bílé přes zlatožlutou až po červenofialovou.

Přínos pro zdraví:
Pokud člověk s vyšší hladinou cholesterolu libuje mastnější jídla, ohrožuje se tvorbou krevních sraženin. Tento problém eliminuje, pokud si dopřeje více syrové nebo vařené cibule, která obsahuje éterické oleje. Podobně lidé s vysokým krevním tlakem, v takovém případě se však doporučuje cibule v syrovém stavu. Pro své zdraví tím však udělá ještě mnohem více. Tento druh zeleniny totiž snižuje i riziko rakoviny a je dobrou prevencí proti astmatu, protože brání zužování průdušek. Navíc je výborným lékem při infekčních onemocněních, ať už z nachlazení, kašli nebo zánětu průdušek, kdy hraje roli přírodního antibiotika. A cibule se požívá i při léčbě dny, artritidy a revmy, protože tlumí zánětlivé procesy a má silné močopudné účinky, ředí moč a odvádí ho z těla ven. Argumenty jsou srozumitelné. Denně bychom měli proto zkonzumovat minimálně polovinu cibule, která nám zajistí přísun vitamínů A, B a C, všech minerálů a antibakteriálních látek. A kromě toho nám také zlepší trávení.

A ještě drobnost. Při jejím krájení nám oči neslzí náhodou. Důvodem je přítomnost síry i jejích sloučenin a chemické procesy, které probíhají po rozkrojení cibule.

Skladování:
Když kupujeme cibuli do zásoby, vybíráme jen pevné plody bez výhonků. Pokud si chceme zachovat úrodu této zeleniny z vlastní zahrádky, uložíme si ji v síťce nebo v bedýnce v chladné a suché komoře. Takto nám vydrží až do dalšího roku.

Využití v kuchyni:
Nejzdravější je konzumovat cibuli v syrovém stavu, i když někoho může odrazovat nepříjemný štiplavý zápach a problém ve společenské komunikaci. No na trhu jsou i sladší a jemnější odrůdy. Případně třeba sáhnout po mladé cibulce s jemnější chutí nebo šalotka, která je příbuzným druhům zeleniny. A navíc, nemusí to být vždy chléb se sádlem posypanou hojně pokrájenou cibulí. Silné aroma můžeme potlačit přidáním cibule do zeleninového salátu. Řešením je také obohatit jí pomazánky, ať už tvarohové, sýrové nebo brynzové. Pro redukování nepříjemného zápachu můžeme rozžvýkat několik zrnek kávy či lístečků petrželky. Nebo vypít mátový čaj či sníst jablko. Abychom zachovali co nejvíce hodnotových látek, krájíme ji těsně před konzumací nebo vařením. Italská červená cibule může dokonce zhořknout, pokud ji necháme ležet dlouho pokrájenou. Bez cibule by si neuměl představit chutnou kuchyni asi žádný kuchař. Je jako výrazné koření součástí mnoha masných i zeleninových receptů, kterým dodává tu správnou chuť. A může být i hlavní potravinou plnohodnotného oběda, ať už pečená nebo smažená ve stylu vídeňského řízku.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus