Pohankový chléb

Potřebujeme:

400 g hladké pohankové mouky
400 ml vody
1 sušené droždí
1 lžíce cukru
1 PL jablečného octa
1 lžíce oleje
1 lžička kmínu
1 lžička soli (kdo má rád může si přidat různé semínka - dýňová, slunečnicová)

Ve vlažné vodě rozpustíme cukr, sůl, ocet a droždí, přisypte kmín. Suroviny míchejte elektrickým šlehačem (nakonec přidejte olej) a po 2-3 min. mícháním vám vznikne živé (dýchající) těsto. Kdo má chuť může si přidat i různé semínka např.. dýňová nebo slunečnicová. Nalijte ho do formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet vyložené fólií na pečení. Nechte ho vykynout 30-40 min.
Těsto třeba po 25 min. pozorovat, vyskočí pak náhle nahoru. Mezitím rozpalte troubu na 225 ° C a chléb pečte při této teplotě asi 10 min. Pak teplotu snižte na 180 ° C a pečte asi 40-50 min.
Když už je shora chléb tmavý, vyberte jej z formy, sundejte papír a položte chléb vrchem dolů a tak 10 min. dopečeme.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus