Správné uložení čaje

Abychom si mohli vychutnat správné aroma černého či zeleného čaje, měli bychom mu věnovat pozornost i stylu skladování.

Zásadně potřebuje suché, tmavé a chladnější prostředí.

Sypaný čaj třeba dávat do vzduchotěsných nádob z keramiky, skla, porcelánu nebo plastu. Kovové se zejména pro uskladňování zeleného čaje nedoporučují, ale jejich výhodou je dobré těsnění.

Dobrá kombinace je však plechová nádoba a čaj porcovaný v papírových sáčcích.

Na sypaný je lepší používat menší nádoby, abychom čaj vždy minuli a doplnili čerstvými zásobami. Ale při větším množství čaj zase pomaleji stárne, protože si udržuje svou vlastní mikroklima.

Dobře uskladněný čaj vydrží i několik let, pokud však ztratí svoji vůni, třeba ho jako zvětralý zlikvidovat.

Problémem může být i blízkost kávy nebo voňavého koření, které likvidují jemnost čajové aroma, lístky čaje mají totiž schopnost absorbovat cizí pachy. V žádném případě ho neumístňujme do skříňky nad sporákem nebo nad kuchyňským dřezem, protože čaji pára i vlhkost škodí.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus