Příprava domácího ovocného octu

Všichni zahrádkáři mají výhodu. Ne zcela nejkrásnější plody ovoce, které padnou ze stromů na zem, mohou použít na přípravu ovocného octa. Je jemnější než klasický a  kuchyni zejména při dochucování ovocných a zeleninových salátů obohatí.

Ovocné plody, ať už jablka nebo hrušky, případně slupky z nich, které nám zůstaly po zavařování, naházíme do soudku nebo většího hrnce či jiné nádoby. Pak přidáme trochu cukru, který kvašení urychluje, nádobu zakryjeme plátnem, zavážeme a necháme jednoduše kvasit. Po několika týdnech až měsících, když už cítíme silné octové aroma, směs prolisujeme například v lisu na hrozny. Pokud ho nemáme k dispozici, po menších množstvích ji přecedíme přes hadřík. Ocet pak slijeme do lahví, v teplé místnosti ho necháme pročistit a pak opatrně, abychom nepřelili i kal usazený na dně, ho dáme do čistých lahví. Ty uzavřené uskladníme na chladném místě. Předtím je můžeme i sterilizovat.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus