Pečení

Příliš křehké těsto
 Těsto připravené z másla je často křehké. Pomůže mu pokud ho zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Takto ztuhlé těsto už snadno rozválíme.
 Pokud je řídké kynuté těsto, prostě přimíchat ještě trochu mouky. Nemusí být vždy naše chyba, že těsto dobře není ztuhlé, protože každá mouka pracuje s vlhkostí jinak.

Příliš tuhé těsto
Do těsta zapracujeme malé množství mléka a je po starostech.

Těsto bez prasklin
Těsto, které obsahuje, prášek do pečiva pečte nejprve pomalu ve středně vyhřáté troubě, tímto způsobem bábovka nebo jiný koláč nepopraská.
Těsto se lépe se rozetře, pokud si stěrku namočíte do studené vody.

Vykrajování těsta pomocí formiček
Na kraji desky máme vždy kousek mouky, ve které si formičku před vykrajováním pomoučíme.

Nekyne těsto
Použili jste studené droždí. Těsto potřebuje více času a tepla, aby pořádně vzcházely. Některé hospodyňky to řeší tak, že si těsto připraví večer, za noc jim v ledničce vykyne a ráno mohou péct.

Kynuté těsto
 Připravujte ho z teplé mouky, aby těsto lépe vzcházelo.
 Získá lepší vláčnost, pokud ho chvíli necháme přikryté vlhkou utěrkou.
 Rozmíchejte droždí v jogurtu, abyste získali jemnější těsto.
 Abyste těsto snadněji vyváleli, vydělejte je s vlažnou vodou.
 Těsto bude vyšší, pokud ho po vykynutí prohněteme a necháme znovu vykynout.
 Nevydařené kynuté těsto zachráníte tak, že do něj přidáte trochu prášku do pečiva, který smísíme do cest, zpracujeme a těsto dáme upéct. Při tepelné úpravě krásně naroste.
 Teplota mléka při kvásku by neměla přesáhnout 35 stupňů, jinak by se proces kynutí zpomalil, nebo by kvásek vůbec nevykynul.

Příliš řídké těsto
Při takovýchto cestách můžete polovinu dávky tuku nahradit nízkotučným tvarohem.

Suché těsto
V případě, že nechcete, aby vaše tmavé těsto upečeného moučníku nebylo příliš suché, přidejte do těsta místo kakaa trochu Nutella. 
Bude jemnější, pokud do něj přidáte 2 ve slupce uvařené brambory, které ještě za tepla prolisujete. Do těsta je však přidejte, až když vychladnou.

Listové těsto

 Aby se těsto po vyválení více protáhlo, propícháme ho vidličkou.
 Pokud před pečením necháte těsto odpočívat alespoň 20 minut, při pečení se více nalístkuje.
 Před pečením potřete těsto žloutkem nebo celým vejcem, upečené těsto bude krásně lesklé.

Bramborové těsto
Nikdy jej nenechte dlouho odpočívat, protože rychle řídne. V případě, že se tak stane, přidejte do něj trochu mouky.

Přeslazené těsto
Přeslazené těsto zachráníte tak, že do něj přidáme trochu jablečného octa nebo trochu citronové šťávy.

Aby roláda nepopraskala
Do piškotového těsta během přípravy přidejte půl hrnku oleje. Roláda tak nepopraská a bude hladká.

Dortový korpus bez prasklin
Aby Vám korpus nepopraská, do středu zapíchněte makarony. Těsto se netrhá a rovnoměrně se zvedá.

Ovoce v těstě
V případě, že do výsečového těsta přidáváte ovoce, nejprve ho obalte v práškovém cukru, aby nekleslo na spodek těsta.

Aby se těsto nepřipálilo
Posypte plech nebo formu na pečení trochou soli, těsto se vespod nepřipálí.

Jak se zbavit zbytků těsta
1. Použitou mísu, ve které kysele těsto zbavíte zbytků těsta tak, že ji necháte na suchém a teplém místě dokud zbytky těsta nevyschnou. Pak jednoduše zbytky oškrábejte příbojových nožíkem.
2. Druhý způsob zbavení se zbytků je, že mísu napustíte vlažnou vodou a jednoduše necháte odmočit. Třetí způsob je, že mísu ihned po použití vložte pod silný proud vody rovnou na zbytky těsta.

Koláčky se z plechu nedají odlepit?
Plech jste vybrali z trouby a nechali jste koláčky vychladnout na něm. Jednoduše vložte na minutku koláčky s plechem do vyhřáté trouby a pak je z plechu seškrabejte plochým nožem.

Přilepený koláč na formě
Pomůže nám mokrá utěrka, kterou na chvíli položíme na formu. Na dně plechu se v důsledku poklesu teploty vytvoří pára a koláč se tak snadněji odlepí.

Plech na pečení
Pokud vykrajujeme koláčky, můžeme je ukládat na pečící papír, který pak položíme na vychladlý plech. Pozor však, neboť na teplém plechu se nám naše koláčky pokropí.

Elektrická trouba
Zkuste nastavit nižší teplotu než při plynové. Rovněž pomáhá pokud máte zapnutý spodní i horní ohřev současně. Pokud jsou vaše výtvory v této troubě vyschlé, dejte si pozor, abyste pekli bez ventilátoru. Při zapékaných jídlech je to jedno, ale při koláčích musíte dávat velký pozor.

Lahodnější štrúdl
Aby byl štrúdl lahodnější a jemnější, ochuťte ji kouskem strouhaného marcipánu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus