Kokosový olej na vaření a pečení

Lidé v důsledku různých reklamních kampaní a moderních diet se snaží vyhýbat nasyceným tukům a ve svých domácnostech s oblibou používají poly-nenasycené tuky v podobě stolních olejů - slunečnicový, řepkový, sójový, kukuřičný olej a margaríny. Propagační činnost potravinářského průmyslu fungovala perfektně. Lidé uvěřili, že při používání stolních olejů a margarínů budou zdravější, že se vyhnou různým onemocněním, jež prý jsou způsobeny konzumací nasycených tuků, hlavně živočišného původu a dlouho používané nasycené tuky, jako vepřové, husí zda kachní játra, sádlo vyměnili za oleje.

Avšak mezi bio spotřebiteli a zastánci zdravé výživy je kokosový olej není neznámým produktem. Mnoho lidí si myslí, že kokosový olej má sladkou a kokosovou příchuť a jídla připravená na kokosovém oleji budou kokosové chuti. To však ale není pravda. Existují dva druhy kokosových olejů. Kokosový olej bio na vaření a pečení a extra panenský kokosový olej BIO . Ačkoli kokosový olej obsahuje především mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci (skoro 90%) ale rostlinného původu a jen malou část mastných kyselin s dlouhými řetězci, je nejzdravějším olejem na vaření. Právě délka řetězců dělá z kokosového oleje silnou a jednoduše uživatelé náhradu nezdravých běžných stolních olejů. Kokosový olej na vaření obsahuje přibližně 45 - 50% kyseliny laurové a kyseliny kaprylové. Kyselina laurová se nachází i v mateřském mléku (pouze 4%) a podporuje imunitní systém dítěte.

Kokosový olej na vaření bez chuti a vůně je vyroben ze sušené dužniny čerstvých kokosů. Vzhledem k tomu, že při šetrné teplotě kolem 100 ° C pomocí páry je zcela odstraněn chuť a vůně kokosu, kokosový olej se stává neutrálním a proto je ideální pro přípravu všech běžných pokrmů. Neobsahuje žádné chemikálie a trans-mastné kyseliny. Do 25 ° C má tuhou konzistenci (jako např. Vepřové sádlo) a nad 25 ° C se mění na čirý olej. Jeho struktura se nezmění ani při vysoké teplotě, proto je nejvhodnějším olejem na vaření, pečení, fritování.

Kokosový olej na vaření pomáhá udržet zdraví, posílí a reguluje metabolismus, podporuje imunitní systém a zdraví srdce, dodá okamžitou energii, zvýší fyzický a sportovní výkon, podporuje zdravou funkci štítné žlázy, chrání organismus před nemocemi, zvyšuje buněčnou regeneraci, má antivirové, antiplesňové a antibakteriální účinky, zlepšuje sekrecí inzulínu. Na odbourání kokosového oleje organismus nepotřebuje produkovat inzulín. Trávení kokosového oleje začíná v ústech a kompletní rozložení probíhá v žaludku. Trávení kokosového oleje nezatěžuje zažívací orgány. Kokosový olej je tělem rychle zpracován, ihned poskytne pohotovou energii a přitom má méně kalorií než ostatní tuky.

Extra panenský kokosový olej má jemně kokosovou chuť a kokosovou vůni. Získává se lisováním z dužiny čerstvého kokosu při teplotě 55 ° C. Zralé ořechy, asi jednoleté jsou ručně sklizeny ze stromů. Pak se odstraní kůra z ořechů. Je to těžká ruční práce. Cenné kokosové mléko je vhodné k výrobě jiných bio produktů. Pak je odstraněna hnědá tvrdá skořápka kokosových ořechů a tak se dostanou k bílému masu kokos, které je zdrojem kokosového oleje. Pomocí speciálně vyvinutých mechanických lisů je kokosový olej vylisovaný za studena. Při tomto procesu získají přibližně 15 litrů kokosového oleje za hodinu. Pak se začíná opatrný proces filtrování, aby všechny zbylé nečistoty (např. částice z kůry) byly odstraněny. Pak je už extra panenský kokosový olej připravený na balení.

Extra panenský kokosový olej se používá hlavně ve studené kuchyni, je plnohodnotnou alternativou másla a různých pomazánek a je oblíbenou přírodní kosmetikou. Používá se na vlasy jako kondicionér, masáž, pokožku, bradavice, proti plísňovým a infekčním chorobám kůže, jako přírodní lubrikant, při holení místo holicí pěny nebo gelu.

Extra panenský kokosový olej má silné antibakteriální, antimikrobiální a anti-plísňové vlastnosti, proto je velmi účinná při Candide. Pomůže i při hojení kožních onemocnění, jako např. vyrážky či akné, redukuje hmotnost, zlepšuje funkci štítné žlázy, sníží glykemický index, vyhlazuje pokožku, dodá vlasům lesk a jemný dotek, nezvyšuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu, při různých onemocněních žaludku, jater a střev, když používání jiných olejů a tuků je zcela zakázány.

Mnoho lidí si myslí, že při pěstování kokosových ořechů se nepoužívají chemické látky. Ne všechny kokosové oleje jsou BIO kvality a extra panenské. Mají také mylnou představu o tom, že kokosové ořechy se získávají z volné přírody v tropických zemích. Opravdu kvalitní a Bio kokosové oleje se vyrábějí v ekologických hospodářstvích, například značka Omega & more. Existují tzv.. kokosové farmy a obrovské kokosové plantáže. Na plantážích pěstují kokosové palmy a na farmách probíhá výroba kokosového oleje. Největším výrobcem kokosových olejů jsou Filipíny. Jako všechny produkty ekologického a BIO ekonomiky, i BIO kokosový olej je bez chemických látek, počínaje od samého počátku pěstování až po finální výrobek. Jedině BIO kokosový olej podporuje vaše zdraví. Chemickou cestou vyrobené kokosové oleje jsou také škodlivé, než tradiční stolní oleje, neboť chemický proces zničí jeho vynikající vlastnosti na zdraví. Nač potom kupovat chemikáliemi zničen kokosový olej? Máme pravdu?

Koupí kokosového oleje nekoupíte jen obyčejný tuk na vaření jak jste to dělali doposud, ale produkt který je přírodní, moderní, užitečný a pomáhá vám udržovat vaše zdraví a zdraví vašich blízkých. Při koupi kokosového oleje vyžádejte od prodejce také bio certifikát od výrobce na produkt, což 100% jistotou potvrdí, že kokosový olej skutečně je bio kvality.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus