Jaké suroviny a jídla dělat v zimě
Kromě toho, že se v zimě cíleně vyhýbáme zmrzlinovým pohárem, ochlazovat bychom se neměli ani šťávami z čerstvé zeleniny a z tropického ovoce. Pod vlivem takové stravy se podle čínské medicíny zhoršuje trávení i funkčnost ledvin a oslabuje se imunita člověka. Lepší je objednat si v kavárně teplý čaj, zejména šípkový nebo zázvorový, a jsou i jiné potravinové zahřívací zdroje. Zeleninový salát se sýrem na oběd a jogurt na svačinu, to je možná dobrá volba v létě. Vzdávat se jich v zimě nemusíme, ale měli bychom konzumovat spíše ...
- vařené a pečené a vůbec tepelně připravované jídla, polévky a omáčky častěji než v teplejších ročních obdobích
- ryby a mořští živočichové
- kozí sýr, která patří k nejvíce zahřívající potravinám, může se konzumovat čerstvý nebo jako součást nákypů a palačinek
- výrobky ze sóji a rýže, také hrách a kroupy
- lilek, který můžeme dusit, zapékat, grilovat nebo smažit a výborně chutná s česnekem a bylinkami
- jídla ostřejší kořeněné, pepř podporuje trávení i srdeční činnost
- mastnější masné výrobky, které dodávají vnitřní teplo, doporučuje se zejména jehněčí
- omeletu nebo volské oko na snídani, jednoduše nějaké teplé jídlo z vajec
- skořici, která rozproudí krev, posypat si jí můžeme například sladkou rýžovou kaši.