Grilování
Maso by se mělo péci alespoň 10 minut a teplota uvnitř masa by měla dosáhnout alespoň 70 stupňů. Pokud do něj píchnete a vyteče z něj červená šťáva, nechte ho ještě chvíli propéct.
Tipy při grilování
Gril před použitím dobře nahřejte, dokud až nezačne vytvářet bílý popel. Mějte po ruce vodu, pokud tuk na uhlících vzplane.
Před grilováním nejprve zmrazené maso nechte rozmrazit v chladničce, nikdy ne při pokojové teplotě.
Maso se marinuje v chladničce a marinádu můžete použít i přímo při grilování, avšak předtím ji alespoň 3 minuty povařte.
Při marinování používejte zejména oleje, které snesou vysokou teplotu.
Nejprve před grilováním odstraňte z masa tuk a kůži. Maso pokládejte na olejem potřený rošt, aby se o něj nepřichytávalo.
Při grilování použijte zejména čerstvé bylinky, upřednostněte však rozmarýn.
Aby se zničily bakterie, řádně maso propečte. Z tohoto důvodu ho nakrájejte raději na menší kousky, případně jej naklepejte. Pokud máte přece jen silnější plátky, je třeba je před grilováním nejdříve uvařit, a až potom grilovat.
Při grilování do masa zbytečně nepokračujte a během grilování ho otáčejte pravidelně.
Pokud se některé části masa při grilování spálí, odstraňte je.
Negrilujte hotové masné výrobky, špekáčky, šunku, upřednostňujte především zeleninu, maso nebo ryby. Zkuste grilovat i ovoce.
Grilování masa
Před grilováním je nejlepší maso nařezat, aby při grilování nepopraskaly.
Maso před grilováním nakrojte po krajích, aby se během grilování nekroutily.
Pokud jdete grilovat maso na špejli, potřete je nejprve olejem, abyste je mohli maso po ugrilování snadněji stáhnout na talíř.
Na kratší grilování použijte vepřové maso, které je naložené v marinádě a grilujte ho středním žáru.
Steaky s tloušťkou 2,5 cm grilujeme asi 4 minuty z každé strany tak dosáhnete málo propečený střed, 5 minut pro medium efekt a 6-7 pro úplně propečení. Aby si maso zachovalo během grilování šťavnatost a nevysušilo se, obracejte maso kleštičkami a ne vidlicí.
Menší kousky masa grilujte zabalené v alobalu, abyste zabránili nadbytečné ztrátě přírodní šťávy.Před grilováním však potřete alobal trochou olivového oleje. U ryb se upřednostňuje máslo.
Při grilování v alobalu nedávejte dohromady více kousků masa, mohly by se totiž nerovnoměrně upéct.
Při grilování osolte maso až těsně před dokončením.
Pokud vám zůstala marináda, potřete jí ještě maso, které grilujete.
Čím tenčí kousek masa grilujete, tím ho je třeba umístit blíže ke zdroji tepla, při objemnější kousku platí opačné pravidlo.
Grilování na rožni neuspěchejte větší intenzitou tepla.
Grilovaná cuketa
Cuketu očistíme a podélně nakrájíme na hranolky tenké 3 mm. Obě strany potřeme olivovým olejem a položíme na gril. Když je cuketa ugrilování z obou stran, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem.
Bylinkové máslo na steaky
Hmotu na dodání výjimečné chuti steaků připravíme z 500g měkkého másla a 200g bylinek. Obě ingredience smícháme se 4 rozmačkanými stroužky česneku a osolíme. Kolečko vychlazeného ochuceného másla servírujeme na ještě horkém steaku.
Grilování žampionů
Především je umyjte ve studené vodě, osušte, natřete olejem a grilujte v celku přibližně 5 minut, pokud máte větší kusy tak grilujte okolo 8 minut.
Grilování ryby
Při grilování položte rybu na olejem potřený alobal. Můžete do něj rybu i zabalit. Zabráníte tmu, aby maso z ryby uvolňovalo.
Na grilování jsou hodné pevnější druhy ryb, jako např. pstruh nebo candát. Na grilování použijte vždy čerstvé ryby a nejčastěji se ryby grilují v celku.
Rybu, kterou položíte na gril nechte nejprve zatáhnout se, aby zbytečně neunikala šťáva až pak ji potřete marinádou.
Nikdy nerozfoukavajte gril během toho, jak se na něm připravuje ryba, žhavé uhlíky by znehodnotily maso.