Grilování

Maso by se mělo péci alespoň 10 minut a teplota uvnitř masa by měla dosáhnout alespoň 70 stupňů. Pokud do něj píchnete a vyteče z něj červená šťáva, nechte ho ještě chvíli propéct.

Tipy při grilování
 Gril před použitím dobře nahřejte, dokud až nezačne vytvářet bílý popel. Mějte po ruce vodu, pokud tuk na uhlících vzplane.
 Před grilováním nejprve zmrazené maso nechte rozmrazit v chladničce, nikdy ne při pokojové teplotě.
 Maso se marinuje v chladničce a marinádu můžete použít i přímo při grilování, avšak předtím ji alespoň 3 minuty povařte.
 Při marinování používejte zejména oleje, které snesou vysokou teplotu.
 Nejprve před grilováním odstraňte z masa tuk a kůži. Maso pokládejte na olejem potřený rošt, aby se o něj nepřichytávalo.
 Při grilování použijte zejména čerstvé bylinky, upřednostněte však rozmarýn.
 Aby se zničily bakterie, řádně maso propečte. Z tohoto důvodu ho nakrájejte raději na menší kousky, případně jej naklepejte. Pokud máte přece jen silnější plátky, je třeba je před grilováním nejdříve uvařit, a až potom grilovat.
 Při grilování do masa zbytečně nepokračujte a během grilování ho otáčejte pravidelně.
 Pokud se některé části masa při grilování spálí, odstraňte je.
 Negrilujte hotové masné výrobky, špekáčky, šunku, upřednostňujte především zeleninu, maso nebo ryby. Zkuste grilovat i ovoce.

 

Grilování masa
 Před grilováním je nejlepší maso nařezat, aby při grilování nepopraskaly.
 Maso před grilováním nakrojte po krajích, aby se během grilování nekroutily.
 Pokud jdete grilovat maso na špejli, potřete je nejprve olejem, abyste je mohli maso po ugrilování snadněji stáhnout na talíř. 
 Na kratší grilování použijte vepřové maso, které je naložené v marinádě a grilujte ho středním žáru.
 Steaky s tloušťkou 2,5 cm grilujeme asi 4 minuty z každé strany tak dosáhnete málo propečený střed, 5 minut pro medium efekt a 6-7 pro úplně propečení. Aby si maso zachovalo během grilování šťavnatost a nevysušilo se, obracejte maso kleštičkami a ne vidlicí.
 Menší kousky masa grilujte zabalené v alobalu, abyste zabránili nadbytečné ztrátě přírodní šťávy.Před grilováním však potřete alobal trochou olivového oleje. U ryb se upřednostňuje máslo.
 Při grilování v alobalu nedávejte dohromady více kousků masa, mohly by se totiž nerovnoměrně upéct.
 Při grilování osolte maso až těsně před dokončením.
 Pokud vám zůstala marináda, potřete jí ještě maso, které grilujete.
 Čím tenčí kousek masa grilujete, tím ho je třeba umístit blíže ke zdroji tepla, při objemnější kousku platí opačné pravidlo.
 Grilování na rožni neuspěchejte větší intenzitou tepla.

Grilovaná cuketa
Cuketu očistíme a podélně nakrájíme na hranolky tenké 3 mm. Obě strany potřeme olivovým olejem a položíme na gril. Když je cuketa ugrilování z obou stran, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem.

Bylinkové máslo na steaky
Hmotu na dodání výjimečné chuti steaků připravíme z 500g měkkého másla a 200g bylinek. Obě ingredience smícháme se 4 rozmačkanými stroužky česneku a osolíme. Kolečko vychlazeného ochuceného másla servírujeme na ještě horkém steaku.

Grilování žampionů
Především je umyjte ve studené vodě, osušte, natřete olejem a grilujte v celku přibližně 5 minut, pokud máte větší kusy tak grilujte okolo 8 minut.

Grilování ryby
 Při grilování položte rybu na olejem potřený alobal. Můžete do něj rybu i zabalit. Zabráníte tmu, aby maso z ryby uvolňovalo.
 Na grilování jsou hodné pevnější druhy ryb, jako např. pstruh nebo candát. Na grilování použijte vždy čerstvé ryby a nejčastěji se ryby grilují v celku.
 Rybu, kterou položíte na gril nechte nejprve zatáhnout se, aby zbytečně neunikala šťáva až pak ji potřete marinádou.
 Nikdy nerozfoukavajte gril během toho, jak se na něm připravuje ryba, žhavé uhlíky by znehodnotily maso.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus