Ovoce nám zlepší zdraví

OVOCE zlepší Vaše zdraví a pomůže Vám ZHUBNOUT. Rady na stravování a zdravou dietu
Když chcete zhubnout, musíte mimo jiné Vašemu organismu dodávat všechny živiny a samozřejmě i zajistit vhodné fungování metabolismu. Ovoce patří mezi hlavní složky zdravé a racionální výživy. Ovoce je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdraví chránící fytochemikálie. Nejenže vás zásobí vitamíny, ale ještě vás i osvobodí od přebytečných kyleček. O čem je řeč? Přece o zdravém ovoci, které vám dopomůže k ideálním-ladným křivkám Vaší postavy.

Každý den snězte i pět kousků ovoce
Pokud si rádi pochutnáváte na ovoci, bude pro vás dieta a hubnutí o to lehčí. Odborníci na výživu doporučují  dávku ovoce na každý den zahrnující až pět porcí ovoce. Samozřejmě se nedoporučuje sníst pět kousků najednou, jinak byste mohli přivést tělo do rozpaků, a to by se vám odvděčili nepříjemným nafouknutím a plynatostí. Raději si tedy rozdělte svou denní dávku na pět částí. Vyberte si zpočátku to ovoce, které máte rádi a postupně přidávejte nové, dosud nezkušené či dokonce odmítány druhy.

Ovoce je zásobníkem vitamínů i vlákniny
Ovoce je pro zdravé tělo důležitými látkami doslova nabité. Najdete v něm vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a vlákninu. Obsahuje i hodně vody, takže Vašemu tělu pomůže zvýšit i příjem tekutin. Jenže pozor! Pokud budete jíst výlučně ovoce, a navíc i dlouhodobě, mohou se vám ovocné cukry najednou přeměňovat na tuky . K nižší váze to nepovede. Proto jezte ovoce v určitých intervalech a rozhodně jej kombinujte s jinou, neovocnou stravou. Pokud nemůžete sehnat své oblíbené ovoce čerstvé, sáhněte po mraženém. Naopak, sušené ovoce a kompoty nejsou nejvhodnější, právě kvůli vysokému obsahu cukru.

Ananas doslova požírá tuky
Možná jste už slyšeli,   že ananas je účinný tukožrout. Je plný vody, obsahuje jí až osmdesát procent a  je obohacen o důležité vitamíny E, C, A, B1 a B12, stopové prvky a minerály. Díky účinným enzymem zpomaluje ukládání tuků. Právě enzymy mají na svědomí, že díky ananasu naše tělo lépe tráví.

S jablkem zhubnete
Skutečně je dokázáno, že lidé, kteří si denně dopřejí dvě jablka, jsou štíhlejší než ti, kteří tomuto ovoci neholdují. Existuje však tolik druhů tohoto oblíbeného ovoce, že si snadno může vybrat každý. Protože jsou jablka bohatým zdrojem vitamínu C, hořčíku, draslíku a vápníku, navíc neobsahují téměř žádný sodík a tuk, jsou ideálním ovocem při hubnutí. Stačí si dát po obědě jedno jablíčko a uvidíte, jak vás zasytí.

Grapefruit a pomeranč (citrusové plody) vám zlepší metabolismus
Citrusové plody zařazené do jídelníčku jsou výborným způsobem, jak nejen zhubnout, ale i detoxikovat tělo. Jsou plné vitaminu C, který je vhodnou prevencí virových onemocnění. Nechce se vám zdlouhavě loupat citrusy? Připravte si z nich výživnou šťávu. Na pohár této vitamínové bomby potřebujete dva pomeranče a jeden grep. Pokud do čerstvě vytištěné šťávy přimícháte i trochu dužiny, uvidíte, že vás nejen osvěží, ale i zasytí.

Živiny obsažené v ovoci jsou důležité hlavně pro:

  • - zlepšení zdraví
  • - snížení rizika nádorových onemocnění, vysokého krevního tlaku
  • - podpora regenerace organismu po cvičení
  • - Hubnutí

Ne každé ovoce je na hubnutí
Problém je v tom, že mnohé druhy ovoce podporují trávení a po pár minutách po jejich konzumaci vyvolají ještě větší pocit hladu. V   tomto směru je nebezpečné hlavně zelené jablko, ale i jahody, hrušky a citrusové ovoce. Chuť k jídlu podporují i meruňka, banán a lesní ovoce.

Množství kalorií ve 100 gramech ovoce

  • HROZNY
  • - Jelikož obsahuje hroznový cukr, je vhodné spíše pro sportovce a těžce pracující lidi. I když díky své výživové hodnotě je energetickou bombou, patří mezi nejzdravější ovoce.
  • 289 kj/69 kcal
  • AVOKÁDA
  • - Pozor, najkaloričtější ovoce v našem žebříčku. Obsahuje velmi málo vody oproti jiným druhům ovoce. Je to plod s vysokou nutriční a kalorickou hodnotou. Je bohatý na tuky. Tip pro vás - zkuste si ho dát místo sýra, toto ovoce je oproti sýru totiž o něco méně kalorické. 784 kj/187 kcal
  • JAHODY
  • - Obsahují vitamín C, draslík a železo a co je důležité, patří mezi méně kalorické plody a mají málo tuku. Také obsahují hodně vody a také jsou vhodné na hubnutí. 180 kj/43 kcal
  • BANÁN
  • - Absolutně nevhodné ovoce na hubnutí. Obsahuje totiž hodně cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány mají tolik energie, že ji spálíte až po 90 minutách namáhavé činnosti. 398 kj/95 kcal
  • Nektarinky
  • - Podobně jako meloun i toto ovoce příbuzné broskvi obsahuje hodně vody. V zralém stavu až 83 procent. Kromě toho, že jsou málo kalorické, obsahují draslík a vápník.
  • 152 kj/36 kcal
  • ANANAS
  • - I toto ovoce se vešlo do první poloviny žebříčku mezi plody, které jsou vhodné při hubnutí. Urychluje totiž spalování tuků a zabraňuje tvorbě tukové tkáně. 196 kj/47 kcal
  • JABLKO
  • - Obsahuje nejen důležité vitaminy, ale i vlákninu, která je důležitá při správném trávení. Také obsahuje hodně vody, je vhodné i proti nespavosti. 255 kj/61 kcal
  • Papája
  • - Sice podporuje spalování tuků, s její konzumací to nepřehánějte. Je to druhé najkalorickejšie ovoce. Má však mnoho vitamínů, brzdí záněty a čistí střeva. 590 kj/140 kcal
  • Grapefruit
  • - Ideální ovoce na hubnutí. Látka naringin, kterou grep obsahuje, působí dobře na trávení, reguluje činnost střev a pročišťuje organismus. Také podporuje metabolismus cukrů. 172 kj/41 kcal
  • KIWI
  • - Vitamínová bomba. Vitamin C, kterého má kiwi požehnaně, podporuje spalování tuků. Takže i toto ovoce si můžete zařadit do diety. 207 kj/49 kcal
  • ČERVENÝ MELOUN
  • - Jezte ho do sytosti. Obsahuje totiž 90 procent vody, takže kromě vitamínů, které meloun obsahuje, do sebe dostáváte v létě tak velmi potřebné tekutiny. 110 kj/26 kcal
  • ŠVESTKY
  • - Ideální spojení vápníku a fosforu velmi dobře působí na kosti. Kromě toho má hodně vlákniny a také železa a vitaminů. V ovoci je asi 10 procent cukru. 225 kj/54kcal


Doporučená dávky dvou až čtyř porcí denně se může zdát poměrně vysoká, ale toto množství se dá zkonzumovat prostřednictvím jednoho nebo dvou velkých jídel. Pokud jen zřídka jíte ovoce během dne, zkuste jej zařadit do snídaně. Banány a pomerančový džus jsou populární formou snídaně a zároveň patří mezi nutričně nejhodnotnější, takže vám umožní dobrý start do nového dne. Bohužel častá konzumace banánů Vám přinese nadváhu - obsahuje totiž hodně kalorií. Velký sklenici džusu a velký banán s kukuřičnými vločkami představuje 4 porce ovoce a dostatečně pokryjí potřeby organismu na celý den.
Zdraví v ovoci

Účinek ovoce na zdraví člověka

  • ananas
  • pomáhá při poruchách trávení
  • avokádo
  • pomáhá při poruchách spánku
  • banán
  • dělá dobrou náladu
  • baza
  • působí při kašli a chrapotu
  • broskev
  • podporuje chuť k jídlu
  • brusinka
  • podporuje chuť k jídlu
  • citron
  • pomáhá při pálení žáhy
  • třešeň
  • pomáhá při krvetvorbě
  • ostružina
  • pomáhá při zánětu dásní
  • borůvka
  • dobrá při průjmu
  • dula
  • ochrana srdce a střev
  • angrešt
  • pomáhá při zácpě
  • grep
  • působí na ochranu buněk
  • hrozny
  • dobrý na mozek
  • hruška
  • dobrá pro mozek a nervy
  • jahoda
  • podporuje výměnu látek
  • jablko
  • podporuje trávení
  • kiwi
  • posiluje odolnost organismu
  • malina
  • podporuje tepny
  • mandarinka
  • podporuje výkonnost
  • mango
  • zmírňuje zánět ledvin
  • meruňka
  • funkce ochrany buněk
  • medový meloun
  • močopudný prostředek
  • meloun
  • působí močopudně a očišťující
  • mirabelka
  • podporuje chuť k jídlu
  • nektarinky
  • působí močopudně, čistí krev
  • pomeranč
  • posiluje odolnost
  • rybíz
  • pomáhá při trávení
  • švestka
  • zvyšuje produkci slin
  • rebarbora
  • působí jako mírné projímadlo
  • višeň
  • odvodňuje
  • vodní meloun
  • obsahuje mnoho minerálů

Následující tipy vám pomohou vylepšit bilanci konzumace ovoce v případě, že vám z různých důvodů dělá problém zařadit tuto potravinu do jídelníčku, například protože není vždy  rychlého k dispozici nebo se často zkazí dříve, než ji sníte.

Citrusové plody a džus . V jakékoli formě, ať už celé čerstvé, mražené, nakládané nebo v podobě džusu překonávají citrusové plody (pomeranče, grapefruity, mandarinky) jiné typy ovoce v obsahu vitamínu C a draslíku. Pokud nemáme dostatek trpělivosti loupat citrusy, pijte jejich džus. Celé plody mají sice trochu vyšší nutriční hodnotu, ale pokud stojíte před volbou zda snadno získat (a vypít) sklenici 100% džusu, nebo nemít nic, džus úplně postačí. Citrusové ovoce je výborné pro zlepšení metabolismu. Denní potřeba vitaminu C dělá 60 mg a zajistí ji 200 ml pomerančového džusu. Kromě vitamínu C tím přijímáme i dávku draslíku, kterou spotřebujete během hodinového tréninku a navíc kyselinu listovou a vitamín B, který je potřebný pro tvorbu tělesných bílkovin a červených krvinek. Pomerančový džus často obsahuje méně energie a více živin než většina ostatních džusů (například rybízový, jablečný nebo grapefruitový). Aby přišlo ke zvýšení příjmu džusu, zásobte se jeho krabicemi, v lepším případě nakupujte celé pomeranče a grepy, skladujte je v chladničce a vyrábějte si vlastní džus.
Ovoce je oblíbená složka naší potravy. Obsahuje důležité ochranné látky - vitamíny, cukry, soli, organické kyseliny a pektinové látky. Hlavním zdrojem vitamínů je syrové ovoce . Obsahuje vitamin C, provitamin A (karoten) a některé vitamíny skupiny B. Obsah vitaminu C závisí na druhu ovoce, od jeho zralosti a od času skladování. Nejvíce ho obsahují šípky, černý rybíz, jahody a citrusové plody. Nejvíce vitamínu C je pod slupkou , proto ovoce podle možnosti neloupeme.
Provitamín A se nachází v tmavě zbarvených plodech šípků, meruněk, broskví a rybízu. Podporuje výstavbu nových buněk, působí při syntéze bílkovin a při přeměně tuků a cukrů v lidském organismu.
Vitaminy skupiny B obsahuje každé ovoce pod slupkou. Z minerálů obsahuje ovoce hlavně draslík, vápník, železo a hořčík. Čerstvé ovoce obsahuje 80 až 90% vody a proto rychle podléhá zkáze.
Ovoce blanšírujeme, tj. ponoříme na chvíli do vařící vody, aby neztratilo barvu, nehnědlo a aby se dalo dobře oloupat.
Nadůvající ovoce nezapíjíme vodou, a tím spíše ne kyselým mlékem nebo pivem. Způsobili bychom si těžké žaludeční a střevní potíže.
Ovoce myjeme, abychom ho zbavili postřikových látek a prachu. Nejlepší je, když ho na krátký čas ponoříme do vařící vody a pak hned opláchneme pod tekoucí studenou vodou. 
Ovoce s malým obsahem pektinů špatně měnit na gel. Proto do něj přidáváme trochu takového ovoce, které obsahuje dostatek pektinu, jako jsou rybíz, nezralé jablka a pod., Nebo použijeme průmyslově vyráběné pektinové přípravky.
Ovoce zavařováním ztrácí barvu (například jahody, třešně a pod.). Proto do rozvařená cukru na zalévání kápneme červené bretónové barvivo (asi 5 kapek na 250 ml vody). Jahodový kompot můžeme zalít i trochou červené rybízové ​​šťávy.
Ovoce zmrazené v cukrovém nálevu rozmrazujeme buď v původní krabičce, nebo ho dáme do misky tak velké, aby všechny plody byly ponořené, protože jinak na vzduchu zhnědnou. Pokud je cukrového nálevu málo, ovoce posypeme cukrem a polijeme trochou vody. Pokud je obsah velmi zamrzlý a nedá se od škatulky oddělit, krabičku ponoříme na chvíli do tekoucí studené vody. Nikdy však ovoce nerozmrazujeme ohřevem.
Ovocné konzervy Konzervujeme kyselinou benzoovou nebo benzonanom sodným, který se u nás prodává pod názvem Petol. Nikdy nepřidáváme do ovoce salicylát, protože známe jeho nepříznivý účinek na zdraví člověka. Zákon zakazuje používat salicylát i v konzervárenském průmyslu. Ovocné konzervy kvasí obvykle v celé vrstvě. Když jejich chuť není nepříjemná, můžeme je použít jako nádivku do těsta. Konzerva není zdravotně závadná. Ovocné konzervy sladíme nejen cukrem, ale i stejnou dávkou medu. Med jim dodá příjemnou chuť a je zdravý.
Ovocné omáčky nahrazují syté tukové omáčky. Vhodné jsou nejen na moučníky, ale i k masu, jako jablečný křen, šípková omáčka, omáčka s brusinkami atd.
Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujte. Obsahují tuk, který delším přechovávání žlukne a oříšky mají nepříjemnou chuť.
Banány nesnášejí nízkou teplotu, proto je neukládáme do chladničky, ale věšíme v komoře špičkou dolů.
Broskvový kompot dostane jemnou kořeněnou chuť, pokud do každé sklenice přidáme 1 až 2 broskvové pecky.
Nedozrálé brusinky rozložíme v tenké vrstvě v tmavé sklepě. O několik dní zčervenají.
Borůvky sušíme rozložené na lísky s napjatou tkaninou, nejlépe v jedné vrstvě. Dáme je na slunce a pak je můžeme dosušit v troubě. Používají se proti průjmu. Borůvkové barvivo nepříjemně znečistí zuby. Barvivo odstraníme citrónovou šťávou, kterou zuby natřeme.
Angrešt na kompot přepichujeme. Tak se lépe přesladí. Neplavou ve sklenici a nepraskají. Angrešt udržíme několik dní čerstvý, když je obereme pevné, nerozpuštěných, rozložíme je na plochý podnos a dáme na chladné místo.
Fíky používáme při zácpě. Obsahují pecky a sliz, které dráždí střeva k pohybu. Při některých onemocněních jsou však fíky zakázány (například při vředových onemocněních, při močových a ledvinových kamenech - obsahují kyselinu šťavelovou atd.). Fíky v domácnosti dlouho neskladujte. Na kratší období jejich zavěsíme v suché chladnější místnosti.
Grapefruit nikdy neloupeme. Rozpůlíme ho a každou polovinu vložíme do hlubšího talířku. Zahnutým nožíkem nebo menším nožem obřízneme uvnitř kůru, dužinu v ní však ponecháme a lžičkou vybíráme.
Rozinky nejsou jen pochoutka. Mají vysoký obsah cukrů, proto jsou vhodné pro turisty a sportovce. Pro děti jsou zdravím pamlskem, protože obsahují snadno stravitelné cukry, vitamíny a minerální látky. Rozinky přidáváme do těsta slabě obalené v mouce. Tak nespadnou v bublanině a v koláčích na dno formy, ale udrží se na povrchu.
Hrozny uchováváme (někdy až do Vánoc) zavěšené ve studeném sklepě. Aby nevyschly, ponecháme nezaschlé stopky, které ponoříme do nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během uskladnění doplňujeme.
Malé hrušky sušíme vcelku, velké nakrájené a to při 60 až 70 oC, několik hodin. K sušení jsou vhodnější menší zralé plody.
Jablečné slupky na výrobu ovocného octa dáme do sklenice a zalijeme oslazenou vodou. Na každý litr vody přidáme 150 g cukru. Pohár převážeme plátnem, aby měl dovnitř přístup vzduch. Provázaný a naplněný pohár dáme na teplé místo, kde tekutina kvasí a octovatí. Když se po čase netvoří nové bublinky a slupky klesají na dno, kde je usazen kal, ocet slijeme do čisté nádoby, opět převážeme a necháme dále octovatit. Na povrchu se vytvoří octová blána, kterou stáhneme. Celý proces trvá několik měsíců. Ocet občas okoštujem a když je dostatečně kyselý odsajeme ho násoskou do čistých lahví, které vzduchotěsně uzavřeme. Láhve ukládáme ležato ve spíži. Pokud máme ovocného octa více a chceme ho déle uskladňovat, můžeme ho sterilizovat asi 15 minut při teplotě 75 oC. Ovocný ocet používáme k přípravě jemných zeleninových a ovocných salátů.
Jablečné slupky sušíme na čaj. Jablka omyjeme, nožíkem tence oloupeme a slupky v troubě sušíme. Uchováváme je zavřené ve sklenici od zavařenin. Na šálek čaje dáme hrst sušených slupek a necháme přejít varem. Přecedíme, osladíme a někdy příchutích citronovou šťávou.
Jablka s tenkou slupkou neloupeme. Do moučníků je můžeme nastrouhat i se slupkou, která se rozpeče.
Jahody vyvolávají někdy, hlavně u dětí, kopřivku. Proto jahody dětem pocukrujeme nebo podáváme se šlehačkou či mlékem.
Jeřabina se v poslední době stala oblíbenou na výrobu kompotů. Jeřabin je však více druhů. Na kompot je vhodná jeřabina ptačí, která má listy buď bez zoubků, nebo vzácněji na okraji dvakrát zoubkované, ale jemnější než divoká jeřabina. Kompotované jeřabin používáme na ozdobení pečiva nebo do míchaných kompotů.
Kokosovou moučku uskladňujeme v suchu, chladu a temnu. Spotřebujeme ji rychle, protože obsahuje hodně tuku, který časem žloutne.
Kokosový ořech má tvrdou skořápku a uvnitř kokosové mléko. Pokud ho koupíme celý, zatlučeme do jednoho očka hřebík a otvorem necháme mléko vytéct. Teprve pak skořápku kladívkem rozbijeme. Nepříjemné je, že po odstranění mléka kokos rychle plesniví.
Lískové oříšky do těsta zbavujeme slupky. Mírně je upražíme na pánvi nebo na plechu v troubě a pak je vyválíme v čisté utěrce.
Malinové šištičky po vylisování při výrobě povidel využijeme ještě na šťávu na rychlé upotřebení. Zalijeme je vodou, přidáme trochu kyseliny citrónové a necháme jeden den vyluhovat. Potom šťávu slijeme a přidáme do limonád.
Hořké mandle používali naše babičky a prababičky pro jejich zvláštní aroma jako oblíbenou přísadu do těsta. Dnes už víme, že používání těchto mandlí ve větším množství může způsobit, zejména u dětí, těžkou otravu. Stejně se nedoporučuje častěji používat jádra broskví nebo meruněk. Mandle snadno oloupeme, když je vložíme do vařící vody, kterou po chvilce slijeme a mandle ochladíme. Mandle uskladňujeme ve sklenici v chladu, v suchu av temnu. Jinak žloutnou a v spíže jejich často napadají moli.
Melouny jsou v létě velmi oblíbeným ovocem, protože obsahují hodně šťávy a jsou velmi osvěžující. Melouny krájené při prodeji nebo neumyté melouny, které krájíme doma, mohou způsobit náhlé průjmy.
Starší vlašské ořechy zbavíme slupek, když je zalijeme vařící vodou a necháme je v ní vychladnout. Pak se lehce loupou.
Pomerančová kůra obsahuje více vitamínu C než šťáva. Proto ji nevyhazujeme, ale strouhat do omáček, těsta, krémů a pod. Pomerančovou kůru Konzervujeme v cukru. Namočíme ji na tři dny do chladné vody, kterou denně měníme. Pak ji nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. V 120 ml vody rozpustíme 300 g krystalového cukru, přidáme asi 300 g kůry a vaříme tak dlouho, až cukr zhoustne. Kůru vybíráme postupně, ihned obalíme v hrubém krystalovém cukru a sušíme na ploché míse. Pomerančovou kůru uchováváme nastrouhanou solí nebo cukru v dobře uzavřeném sklenici.
Loupané švestky nahrazují dražší meruňky. Ponoříme je do vařící vody, a když slupka trochu praskne, tenkým nožíkem ji rychle stáhneme. Švestky pak hned vložíme do vody okyselené kyselinou citrónovou, aby nezhnědly a zůstali pěkně žluté. Pak z nich připravujeme kompot nebo džem.
Švestky sušíme po domácku v troubě. Velké, masité, dobře vyzrálé a už mírně povadlé plody dáme do trouby teplé asi 55 oC a sušíme. V teplejší troubě by švestky popraskaly. Sušení musíme přerušovat, tj. švestky vyndáme z trouby a necháme je vychladnout. Pak znovu sušíme. Sušení trvá asi 8 hodin. Usušené švestky musí být vláčné. Po usušení je necháme několik dní ve studené bezprašné místnosti, pak je uložíme do sklenic nebo do krabic z plastické látky a uchováváme v chladu.
Rozřezaný citron uchováme tak, že ho řeznou plochou položíme na talířek a dáme do chladničky. Nakrájené citrony uchováváme posypané cukrem a uloženy do sklenice, který převážeme. Přidáváme je do čaje. Citron nerozrežeme celý, pokud potřebujeme jen několik kapek šťávy. Potom nevysychá a vydrží několik dní. V prodeji jsou i vložky z plastické látky, které do citronu zapichujeme. Šťáva vytéká trubkou, kterou můžeme uzavřít zátkou. Citron dobře pustí šťávu, když ho tlakem ruky poválíme na stole, nebo ho před rozkrojením ponoříme na chvíli do horké vody. Citronem myjeme ruce znečištěné ovocem. Citrónovou šťávu na limonády v létě uchováváme v krabičkách z plastických látek na výrobu ledu. Šťávu vylisujeme, přecedíme a nalijeme do dílků. Potom kuličky nebo kostky zmrzlé šťávy přidáme do vody s cukrem. Rozmraženou šťávu můžeme přidávat do omáček, krémů a pod. Citrónovou kůru používáme jen v malém množství na ochucení pokrmů. Rozhodně není vhodná na výrobu limonád, i když ji dobře ošetříme proti plísním a zbavíme konzervační látky. Má vysoký obsah silic, které mohou podráždit zažívací ústrojí, ledviny a močové cesty. Nastrouhanou citronovou kůru uchováváme se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Pohárek s kůrou dobře převážeme a uložíme v chladu. Před konzervováním musíme zjistit, zda kůra nezapáchá a zda nebyla ošetřena difenyl proti plesnivění. Takovou kůru nepoužíváme.
Citrony při častém používání mohou odvápňovat zubní sklovinu . Proto je vždy výhodnější citrónovou šťávu ředit vodou nebo čajem. Zředěná kyselina nepůsobí přímo na zubní sklovinu a důležitý vitamín C zůstává zachován. Citrony uchováváme i v láhvi. Vybereme pěkné tuhé plody bez plísně a úplně vybarvené. Každý zabalíme do papírového ubrousku, uložíme do větších sklenic, které přikryjeme talířem nebo miskou a obrátíme. Tak k plodům vniká jen trochu vzduchu. Uložíme je na chladném a suchém místě.

OVOCE - složení, vliv na organismus
(Některé druhy nejsou vhodné při hubnutí)

Ananas

Ananas začali pěstovat jihoameričtí Indiáni. V roce 1514 ho dovezli Španělé do Evropy, a však o rozšíření ananasu na světové plantáže se zasloužili Portugalci. Od nich pochází i název.

Mezi světových producentů ananasu patří Azorské ostrovy, Malajsie, Čína, Havajské ostrovy, USA (Florida a Kalifornie), Srí Lanka, Borneo, Indie, Filipíny, Brazílie, Kuba, Mexiko a celá karibská oblast.

Od rozkvetlé do dozrání plodu proběhne podle odrůdy, 90 až 200 dní. Do obchodní sítě se dodává přes 40 odrůd.

Dužina má 50 až 67% objemu celého plodu a pouze ta je jedlou částí ovoce. Z dužiny tvoří 92% šťáva. Pro zajímavost: jedna tuna ananasu obsahuje asi 570 litrů šťávy, při průmyslovém zpracování se vytěží 220 až 350   litrů obsahu.

Z hlediska výživné hodnoty je v ananasu cenný hlavně vysoký obsah cukrů. Bohatství vitamínů spočívá spíše v jejich rozmanitosti jako v absolutním množství. Ananas mě také velmi dobrý povzbuzující účinek, hlavně při horečce.

Účinky: má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelinu. Tyto enzymy pomáhají při uzdravování, zmírňují rozličné záněty a zlepšuje trávení. Urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě tukové tkáně. Odvodňuje organismus a zmírňuje otoky. Pomáhá při střevních poruchách a průjmu. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organismu. Kromě vitaminu B12 a E poskytuje i ostatní vitaminy, minerální a stopové látky.

M nožstvo:   v čase diety konzumovat půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem. Časté konzumování čerstvého ananasu má blahodárné účinky. Čerstvě vytlačená šťáva se používá při horečnatých onemocněních a při mořské nemoci. V zemích karibské oblasti, odkud pochází, ho považují za afrodiziakum.

 

Viac tu: http://www.dieta-90.meu.zoznam.sk/ovocie-zdrava-dieta/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus