Laskominy z citrónu

Právě letní dny jsou ideálním časem na přípravu chutného citrónového dortu, svěží citrónové granity a tvarohu z cirónu.

Citron je osvěžující ingrediencí do studené i teplé kuchyně. Chuťově obohatí zálivky na saláty i nastrouhaná jablka s banánem. Vyzkoušejte nahradit ocet citronovou šťávou v mléčné zahuštěné omáčce a polévkách, chuť jídla bude jemnější a lahodnější. Z citrusů můžete dělat lahodné marmelády, protože jsou bohaté na pektin a kyselinu, přidávají se do džemů a rosolů na získání dobré konzistence. Během letních večerních procházek osvěží i alkoholický nápoj

BETON - poklad made ​​in Czechoslovakia, který je lahodným spojením sladko-hořké chuti bylin Becherovka, toniku a kapky limetkové nebo citrónové šťávy.

Citronový dort
Potřebujete: 120 g másla na těsto, 3 PL moučkového cukru do těsta, 2 skleničky (200 ml) krystalového cukru do nádivky, 2 žloutky, 1 bílek, 3 vejce, 1 pohár (100 ml) hladké mouky, 1 / 3 sklenice strouhanky, ½ lžičky soli, 4 zralé citrony nich jeden chemicky neošetřený, 1 pohár smetany na šlehání

Postup: Máslo necháte přirozeně změknout. 120 gramů másla smícháte s 3 PL cukru, 2 žloutky, moukou a ½ lžičky soli. Mouky můžete přidat i více, než jeden pohár, pokud je těsto řídké. Z těsta vypracujete kouli, kterou dáte zchladit na půl hodinu ledničky. Pak ji vytvarujete do nízké dortové formy a propíchnete vidličkou. Potřete s bílkem, které jste rozmíchali s jednou lžící vody a dáte předpéct do vyhřáté trouby na 200 ° C asi na osm minut.
Z jednoho citronu (chemicky neošetřeného) nastrouháte kůru, z ostatných vymačkáme šťávu, asi ¾ poháru. Kůru a šťávu spolu rozmixujete se zbytkem másla, cukrem, strouhankou, smetanou a vajíčky. Potom vylijte na předpečené těsto tak, aby směs zvyšovat přestala až po okraj. Nakonec dáte péct do trouby na 20 až 30 minut při teplotě 180 ° C.

Ledová citronová granita
Potřebujete: ½ sklenice cukr, 1 citron, 8 PL čerstvé citronové šťávy, 2 sklenice vody

Postup: Z dobře omytého citronu nastrouháte kůru a vymačkáme šťávu. Vodu a cukr dáte do hrnce a na mírném ohni zahříváme za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Přivedete k varu, odstavíte a roztok necháte vychladnout.
Do vychladlého cukerného roztoku přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu, důkladně zamíchejte a směs nalijete do mělké nádoby a necháte zmrazit na dvě hodiny.
Nádobu ponoříte na půl minuty do teplé vody, zmrazenou hmotu vyklopíte do mixéru a rozdrtí na ledovou tříšť. Podáváte do misek, ozdobíte hoblinkami z citrónu a lístkem máty.

Citronový tvaroh
Používá se do sladkých pochoutek jako je pěnový zákusek, ovocné poháry. Recept vyžaduje méně cukru, pokud chcete sladší tvaroh přidejte cukr o třetinu.

Potřebujete: Omytou nastrouhanou kůru a šťávu ze 6 citrónů, 400 g želírovacího nebo krystalového cukru, 150 g změklého másla, 5 vyšlehaných vajec

Postup: Ošetřenou a nastrouhanou citronovou kůru dejte se šťávou a cukrem do malého hrnce. Mírně zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Pórkem přeložte směs do hrnce s dvojitým dnem a nebo do misky položené nad hrnec s vroucí vodou. Přidáte procezené vajíčka a vařte na mírném ohni 25 - 40 minut, směs nesmí projít varem! Nakonec nalijte tvarohovinu do vysterilizovaných sklenic a uzavřete. Nechte vychladnout a skladujte v lednici.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus