Jablko lékařem

Jablka patří v našich zeměpisných šířkách k nejrozšířenějšímu ovoci. Nezaškodí však připomenout si jejich postavení na jídelním lístku.

Francouzské přísloví tvrdí, že kdo sní večer jedno jablko, bere lékařům chléb. "Tajemství" jablek je v tom, že pomáhají organismu zbavovat se nežádoucích odpadních látek a pozitivně ovlivňují trávení. V případě zácpy proto můžete vyzkoušet jednoduchý recept: Asi kilogram jablek si rozdělte na několik dávek a po celý den jezte pouze oloupané a nastrouhané jablka. Za normálních okolností se doporučuje denně sníst 2-3 kusy tohoto ovoce, nejlépe v syrovém stavu. Svému tělu rozhodně prospějete, když v touze po "něčem sladkém" upřednostníte právě jablko. Důležité je, aby konzumované jablka byly důkladně umyté pod teplou tekoucí vodou.
Ovoce, včetně jablek, má své místo i v domácí kosmetice. Pleťová maska ​​z jablka (pozor na individuální citlivost a alergii) napomáhá zvlhčování pokožky a proto se doporučuje aplikovat ji hlavně na suchou pleť se sklonem k vráskám: Důkladně umyté nastrouhané jablko smíchejte s mletými ovesnými vločkami až vznikne kaše. Naneste ji na obličej a nechte působit 30 minut. Zkrášlovací kúru můžete podpořit i zevnitř, a to tak, že vypijete nalačno sklenici vody (nejlépe odstáté) se dvěma lžícemi jablečného octa. Urychlí se tím látková výměna, pročistí organismus a zlepší celkový stav pleti.

A na závěr jablko jako pochoutka:

Jablkový dort Cornella Carinniho

Potřebujeme: 800 g strouhaných jablek, 2 balení kulatých piškotů, 2 šlehačky, 2 balíčky prášku zlatý klas, 4 lžíce krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml vody, mleté ​​ořechy, rozinky a čokoládu na strouhání

Postup: Nejdříve nastrouháme jablka a dáme je vařit do 200ml vody spolu s krystalovým a vanilkovým cukrem. Když hmota zhoustne, přidáme zlatý klas rozmíchaný v 200ml vody a uvaříme hustou kaši. Do ní přimícháme rozinky a mleté ​​ořechy. Dno a boky dortové formy obložíme alobalem, na její spodní část uložíme vrstvu piškotů, na ni dáme část jablečné hmoty a třetí vrstvu bude tvořit šlehačka. Postup zopakujeme, přičemž poslední (vrchní) vrstva bude piškotová. Hotový dort ozdobíme šlehačkou, nastrouhanou čokoládou a dáme ji ztuhnout na několik hodin do ledničky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus