Skotská kuchyně

Skotsku kuchyni charakterizuje rozmanitost nabízených pokrmů. Připravují se mořské i sladkovodní ryby, zvěřina, divoké ptáky, hovězí a jiné.

Lesy a široké pláně nabízejí zvěřinu, bažanty, divoké kachny, sladkovodní i mořské ryby, skot, speciální skotské náhorní plemeno na maso, jehněčí a skopové. Úprava potravin je odlišná a ne jednou se příčí našim zažitým zvykům. 

V dávné minulosti si obyvatelé Skotska připravovali jednoduchá jídla jako byla ovesná kaše - Porridge . Oves byl hlavní surovinou, protože jeho pěstování je nenáročné. Mezi energeticky bohatší jídla patřily mořské ryby, připravované hlavně uzením ( Kipper - uzený, kořeněný sleď, abroath Smokies - uzená treska).

Skotskou specialitou je Haggis , připravuje se z rozemletých a povařených ovčích vnitřností, hovězího loje a ovesných vloček, která je sešita do ovčího žaludku a tak se vaří 3 hodiny.  

Hotch - Potch je vývar z jehněčího krku se zeleninou, ječmenem a  Stove jsou zbytky masa a zeleniny smíchané s osmaženou cibulí.

Sytý, tmavý koláč Black Bun se připravuje z rozinek, rybízu, mandlí, hnědého cukru, zázvoru a skořice.

Scotsman
Potřebujete
: ½ kg hovězí kýty, 2 větší cibule, 200 ml oleje na smažení, 10 - 15 tenkých fazolových lusků, 1 větší mrkev, trochu petrželky na ozdobení, sůl a pepř.

Postup:   Omyté maso nakrájejte na kostičky, do pekáče nalijte oleje po jeho rozpálení přidejte na jemno nakrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Poté přidejte nakrájené maso, které při vysoké teplotě osmažíme. Přidejte sůl, pepř a když maso začne hnědnout, podlijeme vodou. Přidejte fazolové lusky, mrkev na kolečka nakrájenou a podusíme do měkka. Na talíři maso posypte petrželkou a podávejte s pečivem. 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus