Co jedí Španělé

 

Španělská kuchyně je lidová. Narozdíl od francouzské, která se z běžných domácností "přesunula" do prvotřídních restaurací. Jídla jsou jednoduché, nekomplikované, vyrobené ze sezónní dostupných surovin a zejména takových, které jsou pěstovány v tom kterém regionu.

Během dlouhých století byla španělská kuchyně ovlivněna mnoha národy a jejich kulturami. Ovlivnily ji Féničané, Římané, kteří položili základy kulinářského umění v mnoha zemích Evropy, ale také Mauři, kteří přišli na pyrenejský poloostrov ze severní Afriky a zůstaly téměř 500 let. Výrazně ovlivnilo španělskou kuchyni objevení Ameriky. Španělští dobyvatelé přinesli do Evropy takové kulinářské skvosty jako jsou brambory, rajčata, kukuřice, avokádo či paprika.

Kulinářské regiony Španělska
Španělská kuchyně se mění od regionu k regionu. Na severu Španělska, v Galicii a Asturii, se hojně používají mořské plody a oblíbené jsou nejrůznější omáčky. Pyrenejská oblast je domovem chilindrones , jídla připraveného z dušených paprik, rajčat a cibule, které se podává jako příloha. Cataluña, nebo po našem Katalánsko, libuje takzvané cazuelas. Jsou to jídla vařená v jednom hrnci a obsahují jakékoliv maso a zeleninu. Z východní části Španělska, která zahrnuje i Valencii, pochází notoricky známá paella. Nejznámější je Paella Valenciana. Nezapomenutelný zážitek je pozorovat Španělů, jak si z přípravy paelly dokáží udělat další druh Feisty. Donesou na náměstí obrovské pánve a vaří a jedí a vaří ... dokud se všechno nesní. Andalusie je zase známá svými smaženými rybami. V centrálním Španělsku dominuje pečené maso a cocidos, tedy eintopfy mnoha způsoby.

Základy bohatých chutí
Dvě základní ingredience jsou stejné v celém Španělsku: olivový olej a česnek. Ale jsou i další suroviny, které se hojně využívají v mnoha regionálních kuchyní. Šunku, nebo jak říkají španělé jamón , si velice cení. Berou ji velmi vážně a za kvalitní šunku jsou ochotni zaplatit doslova majetek. Některé druhy šunky mají dokonce označení původu, tak, jak to známe například o italských vínech. Jelikož se Španělsko nachází na poloostrově a je obklopeno ze tří stran mořem, na trhu je vždy dostatek čerstvých mořských plodů. Vše, ryby, krevety, dokonce i chobotnice a mladé úhoři běžně najdete na jídelníčku Španělů. Najdeme zde také úžasné sýry všech druhů. Vyrábějí se z ovčího, kravského, i kozího mléka. Známý je tvrdý zrající sýr manchego z La Mancha, či naopak měkký krémový tetilla z Galicie. Španělé jedí denně vejce: smažené nebo míchané, v dezertech či salátech. Nejčastěji však v jedinečné vaječné omeletě, tortilla Española.

Tapas a jiné dobroty
Několik jídel získalo popularitu v celém Španělsku, či dokonce mezinárodně. Právě zmiňovaná tortilla Española je jedním z nich. Kromě vajec obsahuje brambory a cibuli. Může se podávat jako tapas, ale i jako jednoduchá večeře. Jelikož se snadno přenáší, Španělé z ní často dělají i bocadillos - sendviče, jejichž náplní je právě tato bramborová omeleta.Zvláštní? Vyzkoušejte a uvidíte.

Další oblíbenou pochoutkou je Gazpacho . Studená rajčatová polévka pocházející z Andalusie. Během léta ji servírují prakticky všude. Španělé si připraví Gazpacho do velkého džbánu a čeká na ně v chladničce, dokud se nepotřebují zchladit.

Nemůžeme vynechat ani Paellu. Ta nejznámější, Paella Valenciana   pochází z Valencie. Venkované do tohoto jídla namíchali, kromě rýže, králičí maso, šneky a zeleninu a vařili ji na otevřeném ohni. Dnes se vyvinula do různých podob a může obsahovat ryby, krevety a různé druhy masa.

Pokud mluvíme o Španělsku, nemůžeme vynechat již několikrát zmiňované tapas. Tapas jsou fenomén, ale rovněž delikátní pochoutka, bez které si Španělé neumí představit svůj život. Tapas může být prakticky cokoli od plátku tuňáka, koktejlové cibulky a olivy nabodnutí na dlouhé párátko, zda maso s omáčkou podávané v miniaturní servírovací misce. Nebo něco mezi tím. Tapas se natolik staly součástí kultury a společenského života, že si Španělé vymysleli slovo, "tapear", které znamená "jít a jíst tapas"! Tapas udržují Španělé syté, aby vydržely dlouhé cesty z baru do baru před plnohodnotnou pozdní, někdy až půlnoční večeří. Přijďte se naučit připravit nejrůznější tapas na kurz vaření do Chefparade. A pak to učiňte tak, jak Španělé - vychutnejte si je se sklenkou červeného vína, ale především v uvolněné atmosféře.

Jak říkají španělé "Buen provecho!" - Dobrou chuť.

Autor: Klára Benešová

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus