Zdravé kalorie

Kaviár, losos, šampaňské či čokoláda ... běžný člověk se s takovým jídlem nesetkává každý den ... Proč si však občas nedopřát něco výjimečného?

Ono je to tak: když člověk občas rozumně vyhoví svým "gurmánským choutkám", získá nejen pocit uspokojení, ale vyhne se také trýznícím chuťovým buňkám ... Jinými slovy: dopřejte si občas hody a budete mít klid!
Například takový kaviár, losos, šampaňské či čokoláda ... běžný člověk se s takovým jídlem nesetkává každý den ... a právě o to jde ... Proč si občas nedopřát něco výjimečného?
Ale pozor, aby to opravdu stálo za to, kupujte vždy jen čerstvé, kvalitní produkty a v přiměřeném množství (příliš mnoho je stejně špatně, jako příliš málo ...).

Kaviár jsou vlastně jikry z jesetera, které nabízejí zdraví uprospešné nenasycené mastné kyseliny. Vyšší obsah cholesterolu v kaviáru není až takový problém, protože této pochoutky stačí zkonzumovat pouze malé množství. Při koupi kaviáru si však vybírejte jen z těch lepších druhů: jedním z nejvzácnějších je Beluga s maličkými černými kuličkami.

Pravý kaviár je samozřejmě velmi drahý; můžete jej tedy v případě nouze nahradit červenými vajíčky lososa; jsou sice méně chutné, ale stejně výživné jako černý kaviár.

Losos je bohatý na tuky, ale z hlediska cholesterolu je "úsporný". Uzený losos obsahuje mnoho sodíku, což může zvýšit tlak a zadržovat v těle tekutiny. Pozitivem lososa je obsah nenasycených mastných kyselin, které prospívají srdečně-cévním "záležitostem". Nejkvalitnější plátky lososa jsou z jeho přední nebo střední části; třeba také vědět, že losos musí mít jednotnou barvu (bez skvrn) a neporušený povrch, což signalizuje, že je čerstvý.

Šampaňské má vysoký obsah kalorií, neobsahuje žádné výživné látky a může podnítit migrénu, ale jeden či dva pohárky šampaňského sem tam neuškodí: šampaňské totiž podporuje vylučování žaludečních šťáv a obsahuje celou řadu antioxidantů bojujících s volnými radikály.
Klasické šampaňské je suché a "živé" - brut a extra brut.

Kvalitní čokoláda musí obsahovat alespoň 40 procent pravého kakaa. Čím je čokoláda tmavší a hořčí, tím je lepší. Bílá "čokoláda" vlastně není čokoláda, protože kromě kakaového másla neobsahuje žádné jiné složky z kakaových bobů. Dá se říci, že v rozumném množství má čokoláda na lidský organismus pouze pozitivní účinky: obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vitamin B, kalcium, železo a povzbuzující teobromin. Nejnovější výzkumy navíc prokázaly, že kvalitní čokoláda má méně kalorií, než se dosud tvrdilo.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus